Jun 2020
NPTSČPS
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Kauzer v Peking po zlato

admin | Tor, 22.07.2008

Ljubljana, 22. julija (STA) - Potem ko so na minulih olimpijskih igrah v Atenah leta 2004 barve slovenskega slaloma na divjih vodah zastopali trije tekmovalci, bo na avgustovskih OI v Pekingu slovenski grb na prsih nosil le Peter Kauzer. Hrastniški jezdec brzic bo kljub "pomanjkanju družbe" eno glavnih slovenskih orožij za kolajno.

"V Pekingu sem sposoben osvojiti tudi zlato medaljo," je pogumno in odločno dejal 24-letni Kauzer. Vsekakor ima razlogov za takšne napovedi več kot dovolj. V zadnjih sezonah je praktično vedno najhitrejši na slalomskih progah, le kazenske sekunde so ga stale še večjih uspehov. Tudi na začetku te sezone so mu dotiki vratc vsaj na tekmah povzročali ogromno preglavic in mu preprečili prenekatero uvrstitev povsem med najboljše.

Ne nazadnje mu je spodletelo tudi na evropskem prvenstvu v Krakovu na Poljskem, kjer je zaradi napake izgubil zlato odličje in na koncu zasedel peto mesto. "Seveda sem bil jezen, saj sem zlato izgubil v zadnjem delu proge. A vse to sem nekako odklopil takoj po prvenstvu," je dodal Kauzer in te nesrečne peripetije dejansko pustil za seboj.

Da je iz pravega testa, je namreč dokazal prav na svojem zadnjem letošnjem evropskem nastopu, na tekmi svetovnega pokala pred domačimi gledalci v Tacnu. Na savskih brzicah je dobesedno ponižal konkurenco (ta je bila resda malce okrnjena), za nameček pa vse štiri vožnje odveslal brez dotikov, ki so pred tem njegovemu trenerju, očetu in soimenjaku Petru Kauzerju starejšemu še dopolnili "zbirko" sivih las. In ob vsem tem je živahni "Kapsl" pripomnil, da sploh še ni v formi, ki jo pričakuje v Pekingu.

V centru Shunyi bo eden glavnih slovenskih adutov za odličje moral ponoviti "čisto" predstavo. Konkurenca v tem športu in predvsem v tej disciplini je zelo ostra, vsaka napaka te izloči iz boja za visoka mesta. "Paziti moram, da se mi pri napovedih ne bo zareklo kot lani pred svetovnim prvenstvom. Vem, da lahko osvojim zlato medaljo, a na Kitajskem moram res dobro veslati. To sem seveda sposoben, saj ta šport treniram že 17 ali 18 let in moram pokazati, kaj sem se naučil. Najhuje bi bilo, če bi se slabo uvrstil zaradi lastne neumnosti. Če bom res pokazal vse, kar znam, potem ne bo hudega, če me bo kdo prehitel," je pojasnil Kauzer.

Olimpijsko progo, ki so jo zgradili posebej za letošnje OI, je Kauzer že večkrat preizkusil. Po zahtevnosti spominja na objekt iz Aten, ki je edinemu slovenskemu olimpijcu v tem športu že prinesla nekaj veselja. Leta 2005 je bil namreč na tekmi svetovnega pokala tretji. Če se bo v kitajski prestolnici okitil s tako želeno kolajno, bo postal prvi Slovenec z olimpijskim slalomskim odličjem po Andražu Vehovarju, ki je bil leta 1996 v Atlanti drugi.

Peter Kauzer je v zadnjih letih dokazal, da je nesporno najboljši slalomist na divjih vodah v Sloveniji. V Pekingu pa bo 11. in 12. avgusta skušal dokazati, da je najboljši tudi na planetu Zemlja.Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam