Sep 2019

Kauzer: V Pekingu je dosegljiva tudi zlata medalja

admin | Čet, 22.05.2008

Ljubljana, 22. maja (STA) - Peter Kauzer je edini slovenski predstavnik v slalomu na divjih vodah, ki bo nastopil na olimpijskih igrah 2008 na Kitajskem. Slednji napoveduje: "V Pekingu sem sposoben osvojiti tudi zlato medaljo."

Kauzer, ki se je predstavil danes v okviru predstavitve slovenskih olimpijcev 2008 s strani Olimpijskega komiteja Slovenije, seveda dodaja, da se bo moralo "poklopiti" več dejavnikov. "Paziti moram, da se mi pri napovedih ne bo zareklo kot lani pred SP. Vem, da lahko osvojim zlato medaljo, a moram na Kitajskem pokazati res dobro vožnjo. To sem seveda sposoben, saj ta šport treniram že 17 ali 18 let in moram pokazati, kaj sem se naučil. Najhuje bi bilo, če bi se slabo uvrstil zaradi lastne neumnosti. Če bom res pokazal vse, kar znam, potem ne bo hudega, če me bo kdo prehitel, a bom tudi sam zelo visoko, če bom nastopil brez napake."

Kauzer je eden vročih slovenskih kandidatov za kolajno, sam pa še predobro pozna pasti svojega športa. Nenazadnje mu je spodletelo tudi na nedavnem evropskem prvenstvu v Krakovu na Poljskem, kjer je zaradi napake izgubil zlato in na koncu zasedel peto mesto. "Seveda sem bil jezen, saj sem zlato izgubil v zadnjem delu proge. A vse to sem nekako odklopil takoj po prvenstvu. Vse misli so seveda že usmerjene v Peking. Temu cilju bom podredil vse nadaljnje treninge."

Na ogled olimpijske proge bo Kauzer odpotoval že v začetku junija. Druga možnost se ponuja med 25. junijem in 5. julijem, a trener Andrej Jelenc dodaja, da odločitev o tem še ni padla. "Takrat so na sporedu tekme svetovnega pokala, tudi naša v Tacnu. Peter nujno potrebuje tekme in šele po prvem obisku Pekinga se bova odločila, ali se bova tja vrnila konec meseca. Verjetno ne, zato pa bova na igre potovala že zelo zgodaj in tam začela s treningi prvi dan pred igrami, ko bo to možno," pravi Jelenc, prav tako nekdanji vrhunski tekmovalec, ki se še predobro zaveda, da je treba progo na tako pomembni tekmi dobro poznati.

"Progo sva si s Petrom ogledala že oktobra lani. Pričakujem, da bo na junijskem treningu v Pekingu že povsem taka, kot na olimpijskih igrah. Velikih sprememb vsekakor ne bo več," še pravi Jelenc. Slednji bo Kauzerju tudi družba, saj imajo kajakaši in kanuisti v Pekingu le enega športnika. "Prav hudo mi je bilo, ker se v Krakovu ni uvrstil v ekipo še kdo. Celo sezono sem vajen, da so sotekmovalci z mano. Že zdaj vem, da mi bo malo dolgčas. Upam, da bova v olimpijski vasi v sobi skupaj z Jernejem Zupančičem Regentom, s katerim se dobro poznava. Z mojimi sotekmovalci bom več poleti na tekmah svetovnega pokala, kjer pa ne bom 100-odstotno pripravljen, saj vrhunsko formo tempiran za olimpijski nastop."