Sep 2020

Kauzer z odliko preko prve ovire

admin | Tor, 12.08.2008

Peking, 11. avgusta (STA) - Slovenski kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer se je s prvim izidom kvalifikacij zanesljivo uvrstil v torkov finalni del tekmovanj. Drugouvrščenega Francoza Fabiena Lefevreja, po mnenju mnogih prvega favorita, je kljub sproščeni drugi vožnji prehitel za 1,57 sekunde.

Že v prvi vožnji je Kauzer dokazal, da njegove napovedi o olimpijski medalji, večkrat je napovedal boj za zlato, niso iz trte zvite. Na vseh treh delih proge je 24-letni Hrastničan v prvi vožnji dosegel najboljši izid. V prvem in drugem je bila njegova prednost majhna, v spodnjem pa je tekmecem odvzel kar dve sekundi. Izjema je bil Nemec Alexander Grimm, ki je na progi za Kauzerjem zaostal le dobro sekundo, a se je v zadnjem delu dotaknil vratc.

"V prvi vožnji sem šel na polno in bil kar presenečen nad prednostjo, ki sem jo imel. Vsekakor sem uspešno opravil test, saj bi teoretično lahko tudi izpadel. Občutki so zelo dobri in mislim, da je ta vožnja lep obet za jutri. Seveda bo jutri drugače, saj bomo vsi bolj motivirani in na stopničkah si bo treba mesto priboriti. Jaz ostajam pri svoji napovedi o osvojeni medalji," je povedal slovenski šampion.

Kauzer, ki so ga na vrh lestvice favoritov v svojih napovedih uvrstili tudi prireditelji, je na najboljši možni način upravičil vlogo najvišje uvrščenega tekmovalca na svetovni jakostni lestvici, ki nastopa na olimpijski progi v Shunyiju. Pred njim je na lestvici sicer Nemec Erik Pfanmöller, ki pa ga je na kvalifikacijah izločil prav Grimm, tretji z lestvice, ki je potrdil, da se bo prav tako boril za medaljo.

Selektor kajakaške reprezentance Andrej Jelenc pa opozarja: "Odpeljal je tako, kot smo se zmenili. Imel je veliko prostora med vratci, a jutri bo treba malo več tvegati. Tudi drugi bodo tvegali, a sem prepričan, da tudi Peter še ni pokazal vsega."

V finale najboljših 15 tekmovalcev so se uvrstili tudi vsi ostali favoriti na čelu z drugouvrščenim Lefevrejem, ki ga prireditelji iger jutri uvrščajo na prvo mesto, saj je nenazadnje branilec medalje iz Aten in redni dobitnik medalj na svetovnih prvenstvih. V drugi vožnji je bil prepričljivo najboljši. Lefevre je letos prepričljivo dobil tudi tekmo v Pragi, iz francoske reprezentance pa je izrinil branilca naslova, rojaka Benoita Peschierja. V drugi vožnji sta bila od Kauzerja hitrejša tudi Italijan Daniele Molmenti in Nemec Grimm, ki sta v kvalifikacijah zasedla tretje in četrto mesto. V finalu je tudi dvakratni svetovni prvak in branilec srebra iz Grčije Britanec Campbell Walsh.

"V drugi vožnji sem peljal precej kontrolirano. Vedel sem, da imam veliko prednost, predvsem na koncu pa sem kar precej popustil," je še povedal Kauzer, vesel, da je potrdil dobro delo. Tukaj v Pekingu je vadil več od vseh ostalih, kar je dokazal na današnji tekmi, ko se je po mesecu dni spet srečal z vsemi najboljšimi in jih premagal tako kot na olimpijski generalki na svetovnem pokalu v Tacnu.

Do torka ne bo prav veliko časa. "Zvečer bomo analizirali današnja nastopa. Morda si bo Peter ogledal še kakšen film in počival. Jutri se mora še psihično pripraviti, pri čemer si bo pomagal z 'walkmanom'," je današnji večer in jutrišnje dopoldne razložil Jelenc. "Za srečo bom imel s sabo tudi soški kamen, ki mi ga je podarila punca. Škoda, da je ni tu, in škoda, da ni mame. Vesel pa sem, da so me v Peking prišli vzpodbujat številni prijatelji iz Hrastnika na čelu z županom. Obljubim, da jih ne bom razočaral."

Več informacij:

Eva Terčelj