Feb 2020

Kauzerjev nastop dober obet za olimpijsko sezono

admin | Sre, 27.02.2008

Ljubljana, 26. februarja (STA) - Olimpijska sezona v slalomu na divjih vodah se je za slovensko vrsto začela zelo obetavno. Hrastničan Peter Kauzer je na uvodni tekmi sezone, preizkušnji svetovne serije, v Penrithu zmagal med kajakaši in tako napovedal, da bo spet v sami svetovni smetani tega športa.

"V Avstralijo sem odšel opravit načrtovane treninge. To mi je uspelo, še več, tudi zmagal sem na tekmi svetovne serije, zaradi katere sem v prvi vrsti tudi malo prej odšel na priprave v Penrith. Nastopili so praktično vsi najboljši, tako da je bil to precej dober pokazatelj, ali sem na pravi poti. Na sami tekmi smo se sicer bolj 'tipali', vseeno pa sem odpeljal najbolje, sicer napravil nekaj napak, ampak zmagal," je izkušnje po prvi tekmi svetovne serije orisal Kauzer, ki je imel med pripravami nekaj težav s komolcem (angleška fizioterapevtka mu je celo odsvetovala nastop na tekmi).

Preizkušnja v Penrithu, na kateri se je z osmim mestom izkazal tudi kanuist Dejan Stevanovič, je bila sicer prva izmed petih v sklopu svetovne serije. Ta je debut doživela že v lanski sezoni, a je bila na sporedu le ena tekma. Letos naj bi izvedli jih še v Bratislavi (6. in 7. september), Tacnu (13. in 14. septembra), Markleebergu (20. in 21. septembra) in Wispu (4. in 5. oktobra), pa čeprav prireditelji pri Mednarodni kajakaški zvezi (ICF) ne morejo računati na močno podporo. Da pa je serija šele v povojih, je dokazala tudi avstralska izkušnja.

"Na vsaki tekmi naj bi bil zagotovljen denarni sklad v višini 10.000 evrov. Toda očitno so si Avstralci nekoliko po svoje razlagali dogovor, saj so namenili 10.000 avstralskih dolarjev, kar je precej manj (približno 6200 evrov, op. p). Prav tako niso zagotovili neposrednega televizijskega prenosa, kar je bil prav tako eden izmed pogojev. So pa kmalu po tekmi na spletu objavili posnetke voženj. Po drugi strani pa lahko z gotovostjo zatrdim, da bo na evropskih tekmah tako televizijski prenos kot tudi 10.000 evrov visok denarni sklad," je pojasnil glavni trener Andrej Jelenc.

Slednji je bil tako kot njegov pomočnik Fedja Marušič in Kauzer (kljub temu, da je uničil svoj čoln na treningu s Slovaki) zelo zadovoljen z opravljenim v Avstraliji, kjer so imeli tudi ugodne vremenske razmere, in motivacijo vseh udeležencev teh skupnih priprav. "Vsi so delali z veliko mero motivacije. Tudi Peter, ki je v petih tednih, kolikor je bil tam, naredil skoraj več, kot je bilo mogoče. Imel je tudi obdobje, ko mu ni šlo, a ga je hitro 'prebolel', kar je tudi dober znak. Praktično pri vseh je opaziti napredek, toda Penrtih je bil osnova, v Atenah, kamor se odpravljamo čez nekaj dni, pa bo treba že delati na sami kakovosti veslanja," je pojasnil Marušič.

Že 29. februarja se bodo v grško prestolnico, kjer po informacijah iz vodstva slovenske vrste zelo uspešno vadi kajakaš Dejan Kralj, poleg trenerjev Marušiča in Jožeta Vidmarja odpravili Jošt Zakrajšek, Benjamin Savšek, Jernej Zupan, Jure Meglič in Simon Artelj, 5. marca pa se jim bosta pridružila še mlajši in starejši Peter Kauzer. Omenjeni tekmovalci bodo v Atenah do 10. marca, nato pa se bodo vrnili v domovino, kjer jih 15. marca čaka prva preizkušnja v Tacnu, dober mesec dni pozneje pa prva izbirna tekma v Trnovem.

Na drugi strani sveta pa so že oziroma bodo še nekateri slovenski tekmovalci. V Avstraliji bodo vadili Stevanovič, Simon Hočevar, Nina Mozetič, Urša Kragelj in dvojec Luka Božič/Sašo Taljat ter mirnovodašica Špela Ponomarenko. Vsi bodo sodelovali na tekmah oceanijskih olimpijskih kvalifikacij med 12. in 16. marcem, medtem ko bo mirnovodaš Jernej Župančič Regent do 27. aprila na Novi Zelandiji.

Sicer pa bo prvi vrhunec slalomske sezone evropsko prvenstvo v Krakovu v začetku maja, kjer se bodo delile še zadnje kvote za nastop na avgustovskih olimpijskih igrah v Pekingu.

Eva Terčelj
Luka Božič