Maj 2020
NPTSČPS
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Kavica obvezen jutranji ritual kajakašev

admin | Čet, 28.05.2009

Nottingham – Dan pred začetkom evropskega prvenstva v kajaku kanuju na divjih vodah, ki ga letos gosti Velika Britanija, je bilo vse obarvano – nogometno. Britanci, ki so povsem zaljubljeni v žogobrc, so vse potisnili na stran in se osredotočili na evropsko ligo prvakov, kjer je v finalu igral Manchester United proti Bareceloni.

Občutki domačinov po porazu so bili mešani, vseeno pa so priložnost izkoristili in ob spremljanju tekme zvrnili vrček ali dva piva. Ko je bilo nogometa konec, so se šele osredotočili na evropsko prvenstvo. „Proga v Nottinghamu je najboljša pri nas oziroma prav tu najpogosteje trenirajo naši tekmovalci,“ je v enem izmed pubov razložil prijazni Neil, ki upa, da bo naslov evropskega prvaka ubranil lokalni matador Campbell Walsh, ki je lani pokoril vso konkurenco v Krakowu.

Zanimivo je, da tokrat Angleži Slovenije niso zamenjevali s Slovaško, jih je pa zanimalo vse o naši deželi – radovedno so spraševali, koliko časa je Slovenija že samostojna, kakšno je življenje pri nas in kako visoko bodo posegli naši tekmovalci na prvenstvu. Ko je eden izmed obiskovalcev zgoraj omenjenega puba slišal, da je govora o Sloveniji, je prihitel in pozdravil, kot bi se poznali že celo življenje: „Slovenci? Vaša dežela je prekrasna! Obiskal sem Bled in Ljubljano, Primorsko... in se povsem zaljubil. Spomnim se, da je bilo pri vas za nas takrat neverjetno poceni, zato je veliko ljudi iz Anglije hodilo v Slovenijo 'žurat'. Sedaj, ko je recesija, pa hodite vi k nam, ker je za vas vse ceneje.“ Fant se ni pretirano motil, saj so cene v primerjavi s Slovenijo tu zares 'prijaznejše', kar je seveda odličen povod za nakupovanje.

Ena izmed stvari, ki je tukaj (že pregovorno) povsem nepredvidljiva, je vreme. Medtem ko slovenska odprava, bolj kot ne, okoli hodi toplo oblečena, v vetrovkah in debelih puloverjih, so domačini bolj 'tople krvi'. Zvečer so na ulicah ljudje, kljub nizkim temperaturam, oblečeni povsem poletno, v kratke hlače in rokave, dekleta pa okoli hodijo v majicah brez rokavov in izjemno kratkih krilih. Čeprav je na progi danes sončno, pa občasno zapiha, zato je nenehno na „sporedu“ rutina „sleci – obleci“.

Seveda se slovenski tekmovalci in tekmovalke s tem ne obremenjujejo, ampak so osredotočeni na tekmovanje. Medtem ko so danes nastopala dekleta in kanuisti dvosedi, je preostala ekipa pozorno spremljala dogajanje ob progi, ko so se po progi spuščali Slovenci in Slovenke, pa je bilo navijanje njihovih reprezentančnih sotekmovalcev izjemno glasno.  Ob koncu so se na cilju veselili  ali jezili skupaj s kanuisti ali  kajakašicami.

Vzdušje v reprezentanci je izjemno. Ekipni duh je na višku, k temu pa pripomore tudi obvezna jutranja kavica (posebej za to, so jo fantje prinesli s seboj od doma), ki jo ponavadi za Slovence 'spečeta' Peter Kauzer  in Dejan Kralj. Ker je obred pitja kave del jutranjega rituala, so fantje kaj kmalu ugotovili, da jim kave zmanjkuje. Zato so urgentno naročili tistim, ki so se ekipi pridružili nekoliko kasneje, naj nujno (!) prinesejo nove zaloge kave. Ker je prvo ime slovenskega kajaka, Peter Kauzer mlajši, polomil veslo, je bilo potrebno v Nottingham zanj dostaviti tudi novi 'lopati'.

Na veliko zadovoljstvo predvsem direktorja reprezentanc na Kajakaški zvezi Slovenije Andreja Jelenca, je ob nastopu naših uradni spiker že napovedal svetovno prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostil Tacen. Se ena potrditev več, da tujci radi prihajajo v Slovenijo,  pa je tudi podatek, da se tukajšnji prireditelji že veselijo spektakla na savskih brzicah, saj, kot pravijo sami, v Sloveniji nikoli ni dolgčas, tekme pa so vselej organizirane na visoki ravni.

 Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam