Jul 2020

Konec tedna kajakaši in kanuisti znova v Atenah

admin | Sre, 06.07.2005

Atene, 06. julija (STA) - Olimpijski center Heliniko v Atenah bo po slabem letu ponovno gostil najboljše svetovne slalomiste v kajaku in kanuju na divjih vodah. Konec tedna bo na tekmi za svetovni pokal zasedba skoraj popolna, po uspešnih nastopih na evropskem prvenstvu v Tacnu pa se Slovenci nadejajo uspešnih nastopov.

Slovenski slalomisti so prvič trenirali že v soboto in so se z progo že dobro spoznali. Med kajakaši bo na startu zlata trojica iz Tacna Peter Kauzer, Andrej Nolimal in Dejan Kralj. Tudi med kanuisti je zasedba klasična. Nastopili bodo Simon Hočevar, Dejan Stevanovič in Jošt Zakrajšek, medtem ko je od deklet v ekipi le Nina Mozetič. S kvalifikacijami, ki so na programu v petek, kajakaši in kanuisti ne bi smeli imeti večjih težav, pričakovati pa je, da se bo tudi Nina Mozetič uvrstila med dvajset polfinalistk. Kanuisti in ženske bodo v polfinalu in finalu nastopili v soboto, enak program pa čaka kajakaše v nedeljo.

Na startu bodo nekateri osmoljenci EP v Tacnu, ki bodo že na tej tekmi skušali dokazati, da je bil zadnji nastop le manjši spodrsljaj. Med stalnimi udeleženkami bosta manjkali le ekipi iz Kitajske in Japonske, ki pa tako ali tako nista med favoriti. Črpalke na umetni kajakaški progi v centru Heliniko so sicer nekajkrat pognali za test že spomladi, resno obratovanje pa je steklo šele v petek, ko so s treningom začele prve ekipe, ki se udeležujejo prve tekme svetovnega pokala. "Zaradi visokih stroškov obratovanja pa je vprašanje, če bodo črpalke na olimpijski progi bolj pogosto obratovale po tekmi svetovnega pokala, saj organizatorji zaračunavajo skoraj 400 evrov za eno uro uporabe proge, ki pa si jo deli več ekip," je sporočil vodja slovenske ekipe Andrej Jelenc.

Eva Terčelj
Luka Božič