Jun 2020
NPTSČPS
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Konec tedna najboljši slalomisti spet v Tacnu

admin | Pon, 23.06.2008

Ljubljana, 23. junija (STA) - Savske brzice v Tacnu bodo v soboto in nedeljo spet del tekmovalnega zalogaja najboljših slalomistov na divjih vodah. Na drugi tekmi svetovnega pokala bodo nastopili tekmovalci in tekmovalke iz 28 držav, med njimi bo v popolni zasedbi nastopila tudi slovenska vrsta na čelu z olimpijcem Petrom Kauzerjem.

Poleg Kauzerja bosta moško kajakaško zasedbo sestavljala še Dejan Kralj in Jure Meglič, med kanuisti bodo čim boljše rezultate skušali doseči Jošt Zakrajšek, Dejan Stevanovič in Benjamin Savšek, med kajakašicami Nina Mozetič, Urša Kragelj in Eva Terčelj, med dvojci pa Sašo Taljat in Luka Božič, Nejc Višnar in Urban Jarc ter Luka Slapšak in Blaž Oven.

Minuli konec tedna je bila v Pragi prva tekma svetovnega pokala, kjer je v finalu nastopil le Kralj. Kauzer je kljub nesporni hitrosti preveč tolkel po vratcih, dotik pa je finala stal tudi Megliča, ki je bil sicer s četrtim časom najboljši Slovenec v kvalifikacijah. "Na zadnjih dveh tekmah sem v kvalifikacijah dobro veslal, v polfinalih pa sta se mi vedno prikradli ti kazenski sekundi. Poskušal bom narediti vse, da bo v Tacnu bolje, ne nazadnje progo dobro poznam, ob tem pa je vedno dobrodošla tudi podpora občinstva. Vsekakor merim na finale, tam pa bom skušal izvleči čim več," pravi lanski zmagovalec tacenske proge.

Manj uspeha v češki so imeli prestolnici kanuisti, kljub temu pa je solidno pripravljenost pokazal Zakrajšek, ki je bil s 15. mestom tudi najboljši Slovenec v C-1. Na domači progi pa so cilji višji. "Želim si finale, ampak konkurenca je takšna, da bo to zelo težko. Nujno moram progo preveslati brez dotika, upam pa, da mi bo tudi čoln 'stekel' po željah in da se mi bo odprlo tudi za zadnjo tekmo v Augsburgu," pravi Zakrajšek. V Pragi je Stevanovič, ki ima nekaj težav z zdravjem, zasedel 19. mesto, najmlajši, Benjamin Savšek, pa je hiter, toda boleha za "Kauzerjevim sindromom", saj si nabira preveč kazenskih sekund.

Bržkone na dobri uvrstitvi računata tudi dvojca Višnar/Jarc, ki sta v Pragi končala na 13. mestu, in Božič/Taljat, ki s posameznimi vožnjami že dokazujeta, da je pred njima svetla prihodnost. Ne nazadnje sta v prvi vožnji praških kvalifikacij zabeležila osmi čas. Malce večja neznanka so dekleta, ki sicer niso izpolnila zahtevanih norm, tako da je tekma v Tacnu edina njihova priložnost za preverjanje forme na najvišji ravni v letošnji sezoni svetovnega pokala.

Letošnji divjevodaški praznik v Tacnu je tudi nekakšna priprava na svetovno prvenstvo leta 2010, saj naj bi prav proga na Savi gostila omenjeno tekmovanje. Potrditve prizorišča namreč še ni, saj še vedno ni denacionalizacijsko razrešeno zemljišče, na katerem so ponavadi parkirišča. "Stvari se zapletajo, Mestna občina Ljubljana in lastniki se morajo dogovoriti. Toda vse skupaj za nas poteka prepočasi. Tako se bom sam v sklopu mladinskega evropskega prvenstva v Solkanu z lokalnimi oblastmi sestal prav zato, da bi Solkan gostil SP 2010, če se pač v Tacnu stvari ne bodo uredile. Vendarle pa upamo, da bo vse prišlo na svoje mesto," je pojasnil podpredsednik Kajakaške zveze Slovenije Bojan Žmavc, ki je tudi vodja organizacijskega odbora tokratne tekme.

Ta se bo v soboto dopoldne začela s kvalifikacijami v vseh štirih kategorijah, v nedeljo pa bodo na sporedu še polfinalni in finalni obračuni. Ljubitelji tega športa bodo lahko prišli na svoj račun, ne nazadnje bo zasedba vrhunska, čeprav ne bo vseh udeležencev letošnjih olimpijskih iger v Pekingu. Bo pa v njej edini slovenski slalomski potnik v kitajsko prestolnico Peter Kauzer.

Več informacij:
http://www.wc-tacen.siŠportnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam