Nov 2019

Kot kaže olimpijski slalom vendarle v Riu de Janeiru

admin | Pet, 25.10.2013

Pred časom je kajakaške kroge precej razburila novica, da naj bi prireditelji olimpijskih iger v Riu de Janeiru slalomsko prizorišče preselili v več kot tisoč kilometrov oddaljeni Foz do Iguaçu, ki je leta 2007 že gostil svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Razlogi za spremembo prizorišča so ležali v visokih stroških izgradnje novega tekmovališča, a so prireditelji in predstavniki mednarodne kajakaške zveze očitno le našli skupni jezik.

Po poročanju spletne strani Inside the games olimpijski slalom leta 2016 namreč ostaja v Deodoru, predelu Ria de Janeira, ki bo gostil tudi tekmovanja v sabljanju, modernem peteroboju, konjeništvu, strelstvu, BMX-u in gorskem kolesarstvu. Neuradno je informacijo, da slalom ostaja v središču olimpijskega dogajanja, potrdil tudi predsednik brazilske kajakaške zveze in podpredsednik mednarodne kajakaške zveze Joao Tomasini Schwertner. Novice o selitvi prizorišča so zakrožile v začetku septembra, ko se je na to odzvala tudi mednarodna zveza, ki je izpostavila, da so že pred tem nameravali v Brazilijo poslati strokovnjake, ki bi ocenili stroške izgradnje nove proge, saj so prepričani, da se da zgraditi kakovostno prizorišče tudi z manj finančnimi sredstvi. Nad idejo selitve v Foz do Iguaçu je bil razočaran tudi predsednik ICF José Perurena Lopez: »Rio je živahno, multikulturno in mladostno mesto, ki je za naš šport nadvse primerno. S 6,3 milijona prebivalcev prinaša občinstvo, ki ga naš šport potrebuje za še večjo prepoznavnost v Južni Ameriki in za to, da prinese bodoče prvake. Novica o selitvi 1500 kilometrov južneje je  žalostna, saj bi na ta način marginalizirali naše športnike, tekmovanje in tudi prihodnost slaloma v Braziliji. Kljub temu ostajajmo prepričani, da lahko z nižjimi stroški in pravočasno pripravimo kakovostno prizorišče v Riu.«