Okt 2019
NPTSČPS
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

KZS predstavila celostno podobo SP 2010

admin | Pet, 31.07.2009

Ljubljana - Priprave na slalomsko SP 2010, ki ga bo gostil Tacen, so že v polnem teku. Potem ko je postalo dokončno jasno, da bo svetovno prvenstvo 2010 (8. – 12. 9.) v kajak kanu slalomu na divjih vodah potekalo v Ljubljani oziroma v Tacnu in ne v Solkanu, je organizacijski odbor nadvse odločno pognal kolesje priprav na zahteven projekt.

Do potankosti oblikovana celostna podoba, ki se je ne bi sramovala niti največja tekmovanja v medijsko bolj odmevnih športih, marketinški načrt in priprava prvih promocijskih gradiv pričajo o izjemni zagnanosti. Tudi bogata zakladnica organizacijskih izkušenj je lahko dobro leto pred gostovanjem slalomskih mojstrov brzic temelj za optimizem vodilnih mož pripravljalnega odbora, saj o uspešni tehnični izvedbi bržkone ne dvomi več nihče. Več skrbi pa organizatorjem SP 2010 povzročajo druga področja.
Uradno ime SP je Sloka 2010, naziv pa izhaja iz bistva dogodka - prvenstva v slalomu kajak in kanu ali drugače slovenski kajak in kanu, beseda pa je brez šumnikov prepoznavna tudi v tujih jezikih. Eno glavnih vodil organizatorjev je tudi slogan "Divja voda, čisti užitek", prireditev pa naj bi stala med 300 in 400.000 evri.


Slovenija je za organizacijo svetovnega prvenstva v kajaku in kanuju na divjih vodah kandidirala že leta 2003. Ko so predstavniki Mednarodne kajakaške zveze (ICF) svetovno prvenstvo 2009 podelili španskemu Seu d'Urgellu, slovenskim prirediteljem ni preostalo drugega kot kandidirati za SP 2010, kandidatura pa se je izkazala za uspešno.


Prireditelji so ob tem na današnji novinarski konferenci predstavili zametke tekmovanja, ki bo na sporedu čez 406 dni, ter celostno podobo, kjer prevladujejo modra, zelena in bela barva. Maskota prvenstva bo rečni rak, ki po besedah organizatorjev deluje samozavestno in bojevito.
Logotip prvenstva je najbolj prepoznaven in unikaten element celostne podobe, sestavlja ga glavni motiv čolna z dvema vesloma, ki ustvarjajo črko X oziroma rimsko številko 10 in deluje s spodnjo linijo, ki kopira čoln v prečnem rezu, in zgornjo linijo, ki kopira čoln v navpičnem rezu kot nekakšen grb.

Če še nekako verjamejo, da bodo s pomočjo pokroviteljev in ob poudarjanju okoljevarstvene note napolnili proračunsko malho, v kateri pričakujejo med 300 in 400 evrskimi tisočaki, pa se zatika pri okolici prizorišča. Saga z nerešenimi lastniškimi vprašanji se vleče že (pred)dolgo in hkrati onemogoča obnovo spremljevalnih objektov, ureditev parkirišč in navsezadnje tudi oblikovanje želenega sodobnega kajak-kanu centra. Delna rešitev je sicer bojda na vidiku, dejstvo pa je, da bo za konkretnejše posege zmanjkalo časa in denarja, tako da bo podoba proge z objekti v primerjavi s svetovnim prvenstvo leta 1991 ob izdihljajih nekdanje Jugoslavije skorajda nespremenjena. "Tudi s temi objekti bomo lahko pripravili kakovostno prvenstvo," zagotavlja predsednik organizacijskega odbora Bojan Žmavc in dodaja: "Upam pa, da bomo lahko temeljito posodobitev opravili v prihodnjih letih."

"Pri kajakaški zvezi smo se za organizacijo prvenstva začeli zavzemati že leta 2003, saj smo želeli tej generaciji zagotoviti tudi veliko domačo tekmo. V boju za 2009 smo sicer ostali praznih rok, nato pa nam je le uspelo. V tem času smo organizirali evropsko prvenstvo in tekme svetovnega pokala ter tako dokazali kakovost. Predvsem pa so te tekme priložnost za vse. Tako za tekmovalce, kot tudi za organizatorje," poudarja direktor reprezentanc Andrej Jelenc. Podobnega mnenja je tudi generalni sekretar organizacijskega odbora Ivo Tomc: "Verjamem, da smo na tehnični ravni sposobni izpeljati tekmovalni del. Tudi organizacijske sposobnosti niso sporne. Vse skupaj pa moramo povezati v končno podobo. Denar ni vse."

Svojevrstno ogrevanje pred prvenstvom bo slovenska prestolnica doživela že čez dobre tri tedne. Tacenske brzice bodo namreč med 21. in 23. avgustom prizorišče tekme PRO serije, še pred tem pa bo v kajakaško-kauistične barve odeta tudi Ljubljanica. Tradicionalni večerni paralelni slalom bo to pot obogaten in bo vpet v "Ljubljanske vodne iŠportnica leta
Urša Kragelj
Športnik leta
Simon Oven


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam