Feb 2021

KZS se na začetek sezone in SP pripravlja s polno

admin | Čet, 21.01.2010

Kljub nizkim temperaturam in snegu, ki sta v zadnjem času pri nas stalnici, slovenski tekmovalci v kajaku in kanuju pridno trenirajo naprej – tako na vodi kot izven nje. Prve tekme bodo za slalomiste že kmalu na vrsti, februarja, medtem ko bodo mirnovodaši in spustaši s preizkušnjami začeli marca.

Seveda ni treba posebej poudarjati, da bo v središču pozornosti svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Tacnu, ki se bo odvijalo na savskih brzicah med 8. in 12. septembrom. Ker ne gre spregledati, da je vsem uspehom navkljub v vseh disciplinah, slalom še vedno paradni konj KZS, bo za Slovence največja tekma letošnje sezone še posebno pomembna, saj želijo potrditi, da gre resnično za eno najboljših reprezentanc v svetovnem merilu. Po osvojitvi naslova svetovnega prvaka v Španiji, Peter Kauzer seveda na domačem terenu računa na ponovitev uspeha, pri čemer je potrebno poudariti, da 'metek iz Hrastnika' ni edini, ki se lahko povzpne visoko, temveč bo treba resno računati tudi na kanuiste (denimo Benjamin Savšek, lani drugi v skupnem seštevku svetovnega pokala) in tiste v dvosedih (naveza Taljat – Božič, lani bronasta na SP).

Poleg svetovnega prvenstva na domačem terenu, slalomiste čaka še EP, ki ga bo gostila Bratislava (3. do 6. junij). Letošnje prvenstvo stare celine bo še toliko pomembneje, ker bo proga v Čunovem prihodnje leto prizorišče SP. Prav SP pa bo hkrati štelo tudi kot prva kvalifikacijska tekma za olimpijske igre leta 2012 v Londonu. Kot je že v navadi, so v koledarju na sporedu še tri tekme svetovnega pokala, ki bodo letos v Pragi (19. in 20. junij), Seu d'Urgellu (26. in 27. junij) in Augsburgu (3. 4. julij). Izjemno razveseljivo je tudi dejstvo, da bo že prihodnje leto na urniku slalomistov namesto treh pet tekem svetovnega pokala (obe v avgustu), za eno izmed dveh dodatnih pa je za organizacijo kandidaturo že vložila KZS (Tacen). Izbirne tekme bodo imeli slalomisti maja.
Kar se tiče mirnih vod oziroma tekem v sprintu, bo za Slovence vrhunec SP v Poznanu (od 19. do 22. avgusta), EP bo potekalo med 1. in 4. julijem v Španiji (Asturias), medtem ko se bodo udeležili tudi tekem svetovnega pokala, ki so predvidene v Vichyju (od 7. do 9. maja), Szegedu (od 28. do 30. maja) in Duisburgu (od 4. do 6. junija). Prezreti nikakor ne gre tudi kajakašev in kanuistev v spustu, kjer so slovenski tekmovalci v minuli sezoni naravnost briljirali tako v mladinskih kot tudi v članskih vrstah.

“Tudi v letu 2010 bodo reprezentance delovale na enak način kot v lanski sezoni. Reprezentanti so že opravili zimske priprave na Pokljuki, nato pa se bo del slalomske reprezentance podal na trening v Atene (olimpijska proga, op. a), del pa v Penrith. Mirnovodaši bodo skupaj s spustaši trenirali v Skradinu, kjer se jim bodo pridružili še Švicarji, interes za skupne priprave pa so pokazali tudi Avstrijci. Kot vselej, bo Špela Ponomarenko trenirala po svojem programu, letos pa se na priprave namesto v Avstralijo podaja za dva meseca v Port Edward (JAR, op. a.),” je dejal direktor slovenskih reprezentanc Andrej Jelenc, ki je izdal, da so se za priprave v Skradinu odločili po namigu veslačev. Slednji so bili nad pogoji na Hrvaškem navdušeni, zato bodo po njihoven nasvetu sprinterji in spustaši namesto v Novigradu, kot je bila to navada zadnjih nekaj let, svojo formo raje pilili v Skradinu.

Izjemno uspešna sezona je tudi za kajakaši prostega sloga, saj so lani svoje nastope sklenili kot najboljši v Evropi in med najboljšimi na svetu. Tako so v torek v Novo Zelandijo odpotovali Dejan Kralj (zmagovalec skoraj vseh tekem v ekstremnem kajaku in četrti na neurednem SP že drugo leto zapored), Janez Čižman, Andraž Krpič ter Andrej Bijuklič. Slednji bo posnel in zrežiral tudi dokumentarni film, za katerega vsi udeleženci odprave upajo, da bo nekaj povsem svežega in inovativnega. »Bijuklič kot motor odprave s snemanjem filmov že ima izkušnje, saj je njegov film “The red line” (Rdeča linija, op. a.) požel veliko zanimanja, zmagal pa je tudi na Outdoor festivalu v Bovcu,« je na kratko pojasnil gene

Eva Terčelj
Luka Božič