Jul 2020

Leban in Kuk uspešno začela tudi tekmo v Szegedu

admin | Ned, 30.05.2010

Szeged, 28. maja (STA) - Tekmovalci in tekmovalke v sprintu na mirnih vodah so danes v Szegedu začeli drugo tekmo svetovnega pokala. Uvodni dan se je zelo izkazal kajakaški dvojec Lovro Leban/Rok Kuk, ki si je priveslal veliki finale tako na 500 kot 1000 metrov, zelo dobro pa je nastopil tudi kajakaš Jošt Zakrajšek, ki bo veslal v finalu A na 500 m.

Leban in Kuk, ki sta s svojimi nastopi močno presenetila že na uvodni tekmi v Vichyju, sta na 1000 m zmagala v kvalifikacijski skupini in se neposredno uvrstila v veliki finale, ki bo v soboto popoldne. Zelo dobro sta nastopila tudi na 500 m in se najprej s petim časom kvalifikacijske skupine prebila v polfinale, tam pa bila v svoji skupini tretja, kar je bilo dovolj za nov veliki finale. Ta bo v nedeljo.

Med kajakaši enosedi je bil tokrat od Slovencev na startu le Jošt Zakrajšek, saj je Jernej Župančič Regent zaradi bolezni nastop odpovedal. Na 1000 metrov si je s petim časom kvalifikacijske skupine priveslal polfinale, tam pa je s četrtim mestom skupine napredoval v sobotni finale B (v soboto je prijavljen tudi na najdaljši preizkušnji na 5000 m). Še boljši je bil na 500 m, saj je v kvalifikacijah zasedel peto mesto v skupini in si priboril polfinale. Tam pa je dosegel drugi čas skupine in se bo prvič v karieri meril v nedeljskem finalu A.

Pri kajakašicah je Špela Ponomarenko na 500 m v kvalifikacijah dosegla peti čas skupine in se prebila v polfinale, kjer je s četrtim časom svoje skupine prišla v finale B, ki bo v nedeljo. V soboto bo nastopila tudi v kvalifikacijah svoje najljubše razdalje: 200 m.

Eva Terčelj
Luka Božič