Jun 2020
NPTSČPS
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Leban in Kuk v Szegedu potrdila tretje mesto iz Vi

admin | Ned, 30.05.2010

Szeged, 29. maja (STA) - Na drugi tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v Szegedu se vrstijo izvrstni nastopi slovenskih predstavnikov. Slovenska kajakaša Lovro Leban in Rok Kuk sta znova stopila na stopničke. V konkurenci kajakaških dvojcev na 1000 metrov sta bila tretja.

Tako sta na Madžarskem ponovila uspeh z uvodne tekme svetovnega pokala v sprintu v francoskem Vichyju, kjer sta se prav tako veselila tretjega mesta in uspeha kariere. Slovenca sta v Szegedu zaostala le za madžarskima posadkama, prvouvrščenima kajakašema Akosom Vereckeijem in Zoltanom Kammererjem ter Rolandom Kokenyjem in Tamasom Szalaijem na drugem mestu.

"Po Vichyju sva videla, da sodiva v sam vrh. Glede na konkurenco v finalu sva še enkrat potrdila najino dobro pripravljenost in z današnjim tretjim mestom sva dokazala, da Vichy ni bil naključje. Nedosegljiva je bila samo prva posadka, medtem ko so nama drugouvrščeni pobegnili za nekaj stotink," je za STA dejal Leban.

Njegov sotekmovalec Kuk nima prav nobenega grenkega okusa po današnji preizkušnji in je vesel novega velikega uspeha, čeprav so o še višji stopnički odločale malenkosti povsem v cilju in so o drugem mestu odločali centimetri. "Med tekmo, ko veslaš, ne veš, kaj se dogaja. Šele po tekmi sem zvedel, da sva se po 500 m prebila med prve tri posadke, zadnjih 200 m pa sva iztisnila še zadnje atome moči. Prva Madžara sta bila oddaljena za en čoln, z drugouvrščenima pa sva bila povsem poravnana ... Mogoče je zmanjkalo le to, da se nisva vrgla v cilj kot tekmeca, vendar pa gre za prevelik uspeh, da bi imel grenak priokus. Vseeno pa bova do naslednje tekme skušala to popraviti."

"Po presenetljivem uspehu v Vichyju naju je zanimalo, ali je takšen rezultat bil zgolj posledica več faktorjev, ki so za naju uspešno 'poklopili', ali pa odraz dejstva, da sva na svetovnem vrhu. Odgovor sva dobila že v kvalifikacijah Szegeda, ko sva premagala kar nekaj dobrih posadk in se neposredno uvrstila v veliki finale. Spet sva dirkala na srednji progi pet in sva se za finale dobro pripravila. Treba je vedeti, da gre tukaj na Madžarskem za zelo veliko tekmo. Madžari so fanatiki glede tega športa in finale Szegeda se ne dirka vsak dan. Poskusila sva potegniti iz njega, kar se je dalo, in z močnim finišem nama je spet uspelo," je bil navdušen Kuk.

Uspeh je zgolj potrditev sijajne pripravljenosti. "Sezono sva načrtovala tako, da sva delni vrh forme naredila za majska svetovna pokala. Po teh dveh tekmah naju zdaj čaka osem tednov treninga do glavnega cilja sezona: to pa je evropsko prvenstvo za mlajše člane do 23 let, kjer bova dirkala v najini kategoriji mlajših članov. Samo dva tedna po tej tekmi pa je že na sporedu člansko svetovno prvenstvo. Tako da bova formo poskusila takrat avgusta zadržati do te največje tekme v tem športu. Apetiti so sigurno malo večji, kot smo upali sanjati pred začetkom sezone. Mislim pa, da je še prezgodaj govoriti o rezultatih. Ene reprezentance na svetovni pokal pridejo, drugih ni, na naslednjih pa se zgodba obrne. Mislim, da bodo tudi drugi poleti dosti bolj hitri kot zdaj," je še dejal Kuk.

Mirnovodaša bosta v nedeljo nastopila še v finalu A na 500 m, kjer kajakaša nista pri vrhu, ne glede na to pa bosta dala vse od sebe.

Koprska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko je pred tem izvrstno začela z nastopi, ko se je v svoji paradni disciplini v finale A na 200 m prebila po drugem času kvalifikacijske skupine in z enako uvrstitvijo v polfinalni skupini.

Jošt Zakrajšek je v finalu B na 1000 m v K-1 osvojil končno 15. mesto.Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam