Avg 2019

Lefevre še vedno številka ena, slovenski kajakaši

admin | Pon, 26.04.2004

Atene, 25. aprila (STA) - Slovenski kajakaši so na uvodni tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Atenah ponovili petkov uspeh kanuistov, saj jim je uspelo priboriti še eno olimpijsko normo. Poleg Slovencev so si nastop na olimpijskih igrah, ki bodo med 13. in 29. avgustom potekale v grški prestolnici, priborili še Poljaki, Irci, Avstralci, Čilenci, Čehi, Hrvati in Švicarji. Slovenski kajakaši za razliko od kanuistov sicer niso imeli v finalu nobenega predstavnika, a je bil zelo blizu Dejan Kralj, ki je le za 1,72 sekunde zaostal za desetim mestom, ki še pomeni finalni nastop. Uroš Kodelja je bil na koncu 13., Fedja Marušič pa 19. Slavil je zmagovalec lanskega svetovnega pokala Francoz Fabien Lefevre, drugo mesto je pripadlo Britancu Campellu Walshu (+3,09), tretje pa Avstrijcu Helmutu Oblingerju (+4,72). Med dvojci je sta bila najboljša Čeha Volf in Štepanek, Slovenca Sebastjan Linke in Uroš Škander sta bila 25.

Pri kajakaših je dvakratni svetovni prvak Lefevre po slabših nastopih v kvalifikacijah tokrat pokazal, da je še vedno številka ena svetovnega kajaka, saj je v obeh vožnjah praktično deklasiral tekmece. Najbližje mu je bil Walsh, ki se je na drugo stopničko z dobro vožnjo prebil s četrtega mesta, še več pa je pridobil tretjeuvrščeni Oblinger, ki je izkoristil slabe nastope preostalih konkurentov in se z osmega mesta povzpel na zmagovalni oder.

Slovenskim kajakašem deževna nedelja v Hellinikonu ni bila tako naklonjena kot petek kanuistom, saj ni postregla s finalnim nastopom. Tega je za las zgrešil Kralj, ki je kljub vožnji brez kazenskih točk ostal izven deseterice. "Olimpijsko normo imamo, na žalost samo eno, kar pa zadeva uvrstitev, ta ni tako pomembna. Bolj me skrbi zaostanek za Lefevrom, ki je bil prevelik. Čoln mi ni stekel tako kot na treningih, tako da upam, da bo na tekmi v Seu d'Urgellu bolje. Tudi proga tu v Atenah je zelo specifična in zahtevna, saj moraš ves čas dobro opazovati, je pa ena boljših za veslanje. Težava je le slana voda," je svoj nastop in prizorišče ocenil 28-letni Ljubljančan.

Dobro sekundo in pol več je zaostal član Soških elektrarn Kodelja, ki pa je že kot prvi slovenski slalomist navkljub dotiku na devetih vratih izpolnil prvotno nalogo - kvoto za Atene 2004. "Začel sem dobro, bil sem tudi razpoložen za tekmo, nato pa sem oplazil vratca in dobil dve kazenski točki. Tudi kasneje sem po malo izgubljal, a sem z ritmom veslanja vseeno zadovoljen, saj je proga zelo težka," je dejal 29-letni Novogoričan. Njegov klubski kolega Marušič je po dobrem nastopu v včerajšnjih kvalifikacijah naredil preveč napak in bil tokrat najslabši od treh Slovencev na tekmi. "Čoln mi preprosto ni tekel tako kot včeraj, poleg tega sem napravil napako že na začetku. Srednji del je bil dokaj dober, ko pa sem se še drugič dotaknil vrat, mi je vožnja razpadla. Pred 19. vrati sem tudi zlomil zadnji del čolna, toda to ni vplivalo na mojo slabšo predstavo," pa je ne preveč zadovoljno povedal najstarejši reprezentant.

Še slabše se je godilo Linkeju in Škandru, saj sta naredila preveč napak na 270 metrov dolgi olimpijski progi, ključni je bil zadnji del, kjer sta izgubila dragocenih deset sekund in zapravila možnost odhoda na olimpijske igre in uvrstitev v finale. V polfinalu sta namreč zasedla 25. mesto med 30 dvosedi, s časom 144,91 pa sta za najboljšo deseterico krepko zaostala. Olimpijske kvote v tej disciplini so v Hellinikonu tako uspeli izpolniti Britanci, Američani, Avstralci in Kitajci. Prav slednji so bili ob polomu treh ruskih posadk glavni tekmeci slovenskega čolna in so si s prednostjo dobrih osmih sekund pred Linkejem in Škandrom, ki bi brez izgube časa v zadnjih metrih zanesljivo bila pred Chenom in Tianom, priveslali vozovnico za OI 2004. "Bilo je v redu, ampak neizkušenost naju je stala olimpijskih iger. Sva pač bila nekaj sekund prepočasna," sta bila kratka slovenska predstavnika v razredu C2.

Zmagala sta sicer Volf in Štepanek, ki sta ves konec tedna kazala najboljšo pripravljenost in to uresničila tudi na tekmi. Zelo sta se jima približala Forgi