Sep 2019

Lovro Leban in Rok Kuk presenečenje za sprintersko

admin | Pon, 10.05.2010

Vichy, 8. maja - Na prvi tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah sta Lovro Leban in Rok Kuk presenetila sprintersko srenjo z uvrstitvijo na stopničke na 1000 metrski razdalji. Uspešna sta bila tudi v tekmi na 500 m.

Udeležence tekme svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah je za razliko od prejšnjih dni zjutraj pozdravilo sonce. To je po finalnem nastopu dvojca Lovro Leban in Rok Kuk sijalo tudi v slovenskem taboru.  Prva je že ob 8:30 zjutraj v startnih blokih čakala na start Špela Ponomarenko, ki si je dan pred tem priveslala finale B. Z uvrstitvijo na peto mesto je osvojila končno štirinajsto. Za njo sta nastopila še Jernej Župančič Regent v finalu C in Jošt Zakrajšek  v finalu B za mesta od 10. do 18.

Jernej je ciljno črto v finalu C preveslal prvi, Jošt pa v močnejši skupini končal kot osmi in skupno sedemnajsti. Slovensko zastopstvo pa je z nestrpnostjo pričakovalo nastop dvojca Leban – Kuk. Z najboljšim časom polfinala dan prej sta napovedala boj za visoke uvrstitve, vendar  je bila pred njima povsem drugačna tekma. Pred startom je bilo opaziti nekoliko več živčnosti, vendar sta z njo že kmalu po startu opravila. Začela sta nekoliko zadržano, nato pa v drugem delu proge podobno kot v predtekmovanjih dvignila tempo.  Predvsem njunih zadnjih 250m je bilo zelo hitrih. Za drugo uvrščeno francosko posadko malo premalo, medtem ko je zmagovalna nemška posadka Hollstein – Ihle  že kmalu po startu stvari vzela v svoje roke in ni dovolila presenečenja.

Lovro in Rok sta z uvrstitvijo na stopničke na šele svoji drugi tekmi svetovnega pokala v karieri presenetila večino prisotnih ekip. Predvsem dejstvo, da je Lovro še vedno aktualni svetovni prvak v sprintu na divjih vodah in da se je resno s kajakom na mirnih vodah začel ukvarjati pred manj kot dvemi leti je bilo za vse nadvse presenetljivo. Po tekmi mlajši član ekipe, Rok Kuk ni skrival navdušenja: » Že z uvrstitvijo v A finale sva presegla najine cilje na tej prvi tekmi svetovnega pokala v sezoni. V finalu veslanje ni bilo povsem brezhibno, vendar sva z veliko voljo v zadnjem delu še nekoliko stisnila in se na cilju veselila uvrstitve med tri. Že to, da tekmujem med svojimi idoli mi pomeni veliko, da pa doseževa še tak rezultat pa že presega trenutna pričakovanja«.

Pod vtisom dopoldanskega uspeha je šel moški del ekipe v popoldanskem delu programa še enkrat na start. Tokrat na 500 metrski razdalji. Župančič Regent je bil za mesto uspešnejši od Zakrajška in si priboril nastop v polfinalu, medtem ko je Zakrajšek obstal v kvalifikacijah. Ponovno  sta izredno veslanje prikazala Leban in Kuk, ki sta si z najboljšim časom kvalifikacij priborila progo pet in s tem najboljšo kontrolo tekmecev za polfinalni nastop.

V polfinalu je od slovenskih čolnov prvi nastopil Jernej Župančič Regent, čigar boljša disciplina je 1000 metrska razdalja. Tokrat je bolje veslal na krajši in se s četrtim mestom v svoji polfinalni skupini uvrstil v finale B. Dvojec Leban – Kuk pa je tudi v polfinalu deloval odlično. Pred sebe sta spustila le domači, favoriziran dvojec Lacrubier – Carre in se z  drugim mestom zanesljivo uvrstila še v drugo A finale v dveh dneh.

Jutri so na sporedu še finalni nastopi na 500 m za moške ter celotno tekmovanje na 200 m, kjer se največ pričakuje od Špele Ponomarenko. Na najkrajši razdalji bo ob dvojcu Leban –Kuk nastopil še Nejc Žnidarčič.

Andrej Jelenc