Maj 2020

Meglič 10. v Penrithu

admin | Ned, 21.02.2010

Tudi zadnji dan prvenstva Oceanije, ko so se v polfinalnih in nato finalnih vožnjah pomerili kajakaši, dvojci in kanuistke, je imela Slovenija le enega predstavnika med najboljšo deseterico. S sedmim časom polfinala se je v finale uvrstil kajakaš Jure Meglič.

V izjemno močni kajakaški konkurenci, na štartu je bilo namreč kar nekaj nosilcev olimpijskih kolajn ter kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev, je v kvalifikacijah nastopilo šest Slovencev, med najboljšo štirideseterico pa sta se prebila le Jure Meglič in Gregor Brovinsky. Prvi je svoj nastop uspešno opravil tudi v polfinalu, saj je v finale prišel s sedmim časom, na drugi strani pa je Gregor Brovinsky na olimpijski progi v Penrithu naredil preveč napak. Sodniki so mu dosodili kar osem kazenskih sekund, kar je bilo preveč, zato se je moral zadovoljiti s 36. mestom. Sicer je bila tudi uvrstitev Jureta Megliča v veliki finale dolgo pod vprašajem. Sodniki so mu namreč dosodili dve kazenski sekundi, ki sta ga najprej potisnili na 15. mesto, vendar pa so mu naknadno ti kazenski sekundi izbrisali. V finalu je tekmovalec iz Zgornjih Dupelj progo sicer odpeljal brez dotikov, vendar je bil od zmagovalca Danieleja Molmentija precej počasnejši, zato se je uvrstil na deseto mesto. Drugo mesto je osvojil Čeh Vavrinec Hradilek, tretje pa Francoz Pierre Bourliaud.

V kategoriji dvojcev sta nastopala le Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta po 11. mestu v polfinalu za las ostala brez želenega finalnega nastopa. Na progi sta nabrala kar šest kazenskih sekund, z le dvema manj, bi bila zanesljivo uvrščena med najboljšo deseterico. Dvojno zmagoslavje v tej kategoriji je pripadlo Slovakom. Trikratna olimpijska zmagovalca Peter in Pavol Hochschorner sta tokrat morala premoč priznati bratrancema Petru in Ladislavu Škantarju, na tretje mesto pa sta se uvrstila Britanca Daniel Goddard in Colin Radmore.

Dekleta so se pomerila tudi v kanuistični konkurenci. Popolno avstralsko prevlado je nekoliko omilila le Slovakinja Jana Dukatova, ki se je uvrstila na drugo mesto, saj so bile do petega mesta, z izjemo nekdanje svetovne prvakinje, sicer uvrščene le Avstralke. Zmagala je 16-letna Jessica Fox, ki bo v prihodnji letih očitno zelo nevarna tekmica bolj izkušenim kajakašicam, na tretje mesto pa se je povzpela njena rojakinja Leanne Guinea.

Več o tekmovanju in video si lahko pogledate na tem naslovu:

Eva Terčelj
Luka Božič