Sep 2019

Meglič peti, Savšek deveti v Bratislavi

admin | Ned, 05.07.2009

Bratislava - Slovenski kajakaš Jure Meglič je v finalu slalomske tekme za svetovni pokal v kajaku in kanuju na divjih vodah v Bratislavi na Slovaškem osvojil 5. mesto, najboljši je bil Britanec Campbell Walsh. Kanuist Benjamin Savšek je bil deveti (+61,65); zmagal je domačin Michal Martikan.

Meglič je v finalu progo odpeljal brez dotika, stopničke pa so mu ušle za 45 stotink. Walsh je za 1,55 sekunde prehitel Italijana Danieleja Molmentija, evropskega prvaka, ki ga je pribitek dveh sekund zaradi dotika vratc stal zmage. Tretji je bil Nemec Alexandr Grimm, aktualni olimpijski prvak (+1,66)."Zadnje čase sem dobro treniral, priznati moram, da nov čoln kar leti, zato sem si želel, da bi mi uspelo končno prikazati na tekmi takšne vožnje kot na treningu. Z vsakim nastopom sem višje, tukaj mi je do stopničk zmanjkalo le malo, zato že nestrpno čakam zadnjo tekmo svetovnega pokala naslednji vikend," je dejal Jure, danes najboljši slovenski kajakaš.

V finalu je Savšek pred merjenjem vmesnega časa napravil napako in za zgrešena vratca dobil 50 kazenskih sekund pribitka, tik pred ciljem pa se je še prevrnil. Kljub temu ni končal na zadnjem mestu najbolje deseterice. Trojno zmago so slavili gostitelji. Vnovič je bil prepričljivo najboljši Martikan, olimpijski zmagovalec iz Pekinga ter svetovni in evropski prvak. Kar 2,94 sekunde je zaostal Aleksandr Slafkovsky, tretji pa je bil Matej Benuš. "Dosegel sem sicer najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu, toda s finalno vožnjo ne morem biti zadovoljen. V zgornjem delu mi je še šlo, potem pa sem hotel preveč in sem krajšal linijo ter zato izpustil vratca. Tudi v zadnjem delu pred ciljem sem peljal slabo," je priznal Savšek.

Meglič je bil v polfinalu četrti (+1,72), najboljši pa je bil Italijan Daniele Molmenti. Drugi slovenski polfinalisti, tudi največja slovenska aduta Peter Kauzer, zmagovalec uvodne tekme v francoskem Pauju, in Dejan Kralj, tretji v Pauju, so drugo tekmo svetovnega pokala končali že pred finalom. Med kajakaši je bil Kauzer 12. (+5,85), Kralj, ki je izpustil predzadnja vratca, pa 18. (+52,57). "Tako kot mi je šla voda v Pauju na roko, mi na enak način danes ni. Čoln ni stekel, spet sem imel nekaj težav v eni izmed rol, že v zgornjem delu sem storil dotik. Nič tragičnega če tokrat nisem bil v finalu, saj bo še veliko tekem," je po tekmi dejal zmagovalec uvodne tekme svetovnega pokala prejšnji konec tedna Peter Kauzer.

Med kajakašicami je v finalu zmagala Slovakinja Elena Kaliska pred Avstralko Katrino Lawrence in Dukatovo. Nina Mozetič je polfinale končala na 19. mestu med kajakašicami s 107 sekundami zaostanka, potem ko je po dotlej odlični vožnji žal izpustila zadnji dve vratci.

Po tekmi je direktor reprezentanc KZS Andrej Jelenc povedal:"Benjamin je v zadnjih dveh sezonah očitno napredoval, saj je pričel tekmovati veliko bolj premišljeno. Hitrost pri njemu nikoli ni bila vprašljiva, vendar pa so bile vselej prisotne napake, ki so ga stale boljših uvrstitev. Z njegovim devetim mestom moramo biti vsi zadovoljni. Kajakaši pa so še enkrat več dokazali, da je prav vsak član ekipe sposoben uvrstitve pri vrhu. Žal se na koncu Juretu ni povsem izšlo, a je to vseeno vrhunski rezultat."

Prihodnja in zadnja tekma letošnjega svetovnega pokala bo v nemškem Augsburgu (10.-12. julij).