Mar 2021
NPTSČPS
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Megliču bron na domačih tleh

admin | Pon, 13.09.2010

Tacen, 12. septembra (STA) - Slovenski slalom na divjih vodah je zadnji dan svetovnega prvenstva v Tacnu dobil nov uspeh. Jure Meglič je med kajakaši osvojil bronasto odličje, predse je spustil le Italijana Danieleja Molmentija in Čeha Vavrineca Hradileka. Prvi favorit Peter Kauzer je tekmovanje končal na devetem mestu.

Kajakaška tekma je bila tudi vrhunec tacenskega dogajanja. Prav v tej disciplini je konkurenca najhujša in posledično uspeh največji. Pred prvenstvom je za prvega favorita veljal Kauzer, ki je lani v Seu d'Urgellu pometel s konkurenco in se okitil z zlatom, letos pa je po osvojenem evropskem naslovu svojo vlogo najboljšega slalomista še potrdil.

Toda nepredvidljiva voda na tacenskih brzicah je dala nove junake. Ob Molmentiju in Hradileku je slovenska javnost pozdravila bronasto odličje Megliča, ki je tako po avgustovskem naslovu evropskega podprvaka svojo vrednost potrdil še na svetovni sceni.

"Čakati v cilju je bilo grozno. Posebej zato, ker so bili za mano še dobri kajakaši. Moj nastop sicer ni bil preveč dober. Naredil sem eno večjo napako, ampak vse skupaj je bilo na koncu kar hitro," je povedal Meglič (v Tacnu je na tekmi svetovnega pokala zmagal leta 2007) in pohvalil tudi vzdušje: "Danes je bilo res enkratno. Vsem bi se rad zahvalil, da so prišli navijat za nas. Dali smo vse od sebe in tudi nekaj pokazali."

Nastop pa se ni izšel Kauzerju, ki je bil sicer zelo hitro na poti. Kljub dotiku bi na koncu osvojil srebrno odličje, toda v zadnjih protitočnih vratcih mu je sodnik dosodil 50 kazenskih sekund, kar je končalo sanje o novem uspehu 27-letnega Hrastničana. V njegovem taboru so sicer po tekmi vložili protest, saj je Kauzer trdil, da napake v omenjenih vratih ni naredil, toda tako kot vse pritožbe na tem SP tudi njegova ni bila uspešna.

"Vratc nisem izpustil. Očitno pa me imajo sodniki tako radi, da mi dajejo po 50 kazenskih sekund. Pač, v finalu se vesla na nož in ne vem, zakaj so mi dali tisto kazen. Ali mi mogoče na glavi piše, da naj mi dajo 'petdesetko'? Zelo sem razočaran. Brez te kazni bi dobil kolajno. Res sem se v tistih vratcih reševal, toda izpustil jih nisem," je malce s cinizmom in grenkobo izjavil Kauzer, ki pa je nato športno čestital dobitnikom kolajn.

Sicer pa se je že pred kajakaško tekmo odvila tudi kanuistična preizkušnja, ki se je končala z zanesljivim zmagoslavjem izkušenega Francoza Tonyja Estangueta, dobitnika številnih odličij z največjih tekmovanj, ki je slavil pred najboljšim kanuistom vseh časov Slovakom Michalom Martikanom in Špancem Jordijem Domenjom.

V finalu sta nastopila tudi dva Slovenca. Benjamin Savšek je na koncu pristal na sedmem, debitant na članskih SP Jure Lenarčič pa na devetem mestu. Anže Berčič je nastope sklenil v polfinalu na 18. mestu. "Zgornji del mi ni šel povsem po načrtih. Ob izhodu iz drugih vratc sem izgubil stik z vodo in naredil hiter obrat. To me je malce presenetilo, ampak sem se potem kar dobro zbral. Škoda le, da sem napravil dotik v 12. vratcih, drugače bi bil časovno kar zadovoljen. So pa bili tudi drugi zelo hitri in bi bilo treba še pospešiti, da bi lahko prišel višje," je povedal Savšek, ki je priznal, da je sicer imel višje cilje, tudi kolajno.

Njegov kolega Lenarčič pa je bil razumljivo zelo zadovoljen že z uvrstitvijo v finale. "Finalna vožnja je bila kar solidna, normalna, ampak nič posebnega. Vsak upa, da se mu bo prav takih trenutkih posrečila sanjska vožnja. Meni se ni, ampak zaradi tega nisem prav nič razočaran. Za uspehe imam še veliko časa. To je bila velika izkušnja, na vse gledam pozitivno, zato sem ne glede na mesto zadovoljen," pa je dejal Lenarčič.

V ženskem kanuju je zmagala Slovakinja Jana Dukatova pred Avstralkama Leanne Guinea in Jessico Fox. Edina slovenska predstavnica Eva Terčelj je bila 13.

Do konca prvenstva so še ekipne vožnje kajakašev in kanuistov.Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam