Maj 2020
NPTSČPS
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Mirnovodaše čaka prva tekma svetovnega pokala

admin | Sre, 05.05.2010

Okrepljeno državno reprezentanco v sprintu na mirnih vodah prihajajoči vikend v francoskem Vichyju čaka prva tekma svetovnega pokala v tej sezoni. Najboljša slovenska mirnovodašica Špela Ponomarenko in peterica kajakašev bodo tako lahko v močni mednarodni konkurenci končno preverili svojo pripravljenost.

Za razliko od preteklih let, ko sta na mirnovodaških tekmovanjih nastopala praviloma le Špela Ponomarenko in Jernej Župančič Regent, bo tokratna odprava številčnejša. V ženski konkurenci bo sicer nastopila le Ponomarenkova, a bo zato ekipa kajakašev toliko večja. Poleg Župančič Regenta bodo nastopili še Lovro Leban, Rok Kuk, Nejc Žnidarčič in novinec v ekipi Jošt Zakrajšek. »Na mirnih vodah smo naredili korak naprej. Z Andrejem (Jelencem, op. p.) imava težave, ker morava določiti, kje bo kdo nastopil. Zdaj smo določili te ekipe in upam, da bodo stvari delovale,« je sladke skrbi opisal trener Dejan Testen.

Na prizorišču v Vichyju bodo slovenski tekmovalci nastopili prvič, tekma pa bo pomembna tudi zato, ker bo prav tu prihodnje leto člansko svetovno prvenstvo in obenem prva kvalifikacijska tekma za nastop na olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu. Edina ženska predstavnica, Špela Ponomarenko, bo nastopila na 500- in 200-metrski razdalji, ki bo v Londonu prav tako olimpijska disciplina. Primorka, ki se je pripravljala v Zagrebu, se trenutno sicer sooča z zdravstvenimi težavami, vendar upa, da bo do pričetka tekme že zdrava.

Med kajakaši bo nastopil že izkušeni Jernej Župančič Regent, ki upa na uspešnejšo sezono od lanske: »Lanska sezona je bila bolj skromna. Zaenkrat kaže dobro, saj smo zelo dobro trenirali in tudi počutim se dobro. Upam, da se bom letos z rezultati vrnil na raven, kjer sem bil v sezoni 2007. Že s tem bom zelo zadovoljen.« Družbo na 1000- in 500-metrski razdalji mu bo delal še Jošt Zakrajšek, za katerega bo to prvo resnejše mirnovodaško tekmovanje v karieri. Sezona bo za nekdanjega slalomskega reprezentanta kar naporna. Poleg nastopanja v mirnovodaškem kajaku bo v tej sezoni namreč še vedno nastopal v spustu, kjer je v konkurenci kanuistov vselej v igri za najvišja mesta. Pri napovedih pričakovanj na mirnovodaških tekmah je nekoliko bolj previden: »Zaenkrat gre kar dobro. Vsaka tekma se začne v kvalifikacijah in vsak start bo zame predstavljal velik izziv, vsakega napredovanja proti finalu pa bom zelo vesel. Ker bom prvo leto nastopal na mirnih vodah, pred prvo tekmo težko karkoli napovedujem.«

V tej sezoni bo imel dvojni program tudi Nejc Žnidarčič. »Letos sem razcepljen med spustom in mirnimi vodami. Pozimi sem se posvečal bolj mirnim vodam, saj je cilj naslednjega leta in leta 2012 osvojitev olimpijske norme. Naslednji mesec me čaka še svetovno prvenstvo v spustu, ki je moj prvi cilj,« je povedal Primorec, ki bo nastopil na najkrajši razdalji, in dodal: »Že v Mantovi sem dosegel dobre čase, zdaj pa navdušeno čakam na prvo tekmo, da vidim, kje sem.«

Nekoliko več izkušenj z mirnovodaškimi tekmovanji imata Lovro Leban in Rok Kuk, ki sta v kajakaškem dvojcu tekmovala že lani. Odličen nastop sta Leban in Kuk, ki bosta v dvojcu nastopila na vseh razdaljah (1000, 500 in 200 metrov), prikazala že na mednarodni tekmi v Mantovi, kjer sta za seboj pustila tudi bronasti italijanski dvojec z olimpijskih iger v Pekingu. »Tovrstne primerjave sicer niso najboljše, saj ne vemo, kako Italijana načrtujeta formo,« je poudaril Lovro Leban. Nekdanji svetovni prvak v spustu je poudaril, da sta v Mantovi dobro nastopila brez resnega treninga v dvojcu in dodal: »Za mene bo v tej konkurenci že finale B lep uspeh. V Vichyju bova videla, kam spadava.« Rok Kuk je na drugi strani kot glavni cilj sezone izpostavil evropsko prvenstvo mlajših članov v Moskvi. Primorca sta se lani na tem tekmovanju že uvrstila v finale, zato zdaj upata na izboljšanje lanskega šestega mesta.

Tekmovalni program v Vichyju se bo s kvalifikacijami začel že v petek.Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam