Dec 2019

Mladinci uspešno preskočili prvo oviro

admin | Čet, 23.07.2009

Liptovsky Mikulaš – Slovenska slalomska reprezentanca na divjih vodah je danes na evropskem prvenstvu mladincev in mlajših članov uspešno preskočila prvo oviro – kvalifikacije. Dan je bil za vse izjemno dolg, saj so se v tekmovalnem sporedu zvrstile vse kategorije mladincev, enako pa bo tudi jutri, ko bodo štartali člani ekipe do 23 let.

Od Slovencev so blesteli kanuisti, saj so se vsi trije uvrstili v sobotni polfinale. Najbolj suvereno je s progo na Slovaškem opravil Blaž Cof, ki je prejšnji teden na MSP v spustu osvojil naslov svetovnega podprvaka, saj je kvalifikacije sklenil na prvem mestu. Nejc Kravanja je bil 12., Miha Zver pa 19. Na sporedu so bile tudi moštvene preizkušnje, omenjena trojica pa je zasedla 8. mesto – sodniki so jim namreč dosodili 50 kazenskih sekund, kar je pomenilo konec sanj o moštveni kolajni.

Pri kajakaših in kajakašicah pa sta od treh, ki so nastopili v vsaki kategoriji, napredovala po dva. Pri fantih je izpadel Lenart Zore (39.), ki je 'potolkel' preveč vratic, da bi si lahko zagotovil polfinale. Svetovni prvak v spustu Tim Kolar je pristal na 6. mestu, Aleš Jablanšček pa deset mest za njim.
Moštva so odpeljali hitro, a nenatančno, saj so dobili kar 10 sekund pribitka in končali na 9. mestu. Na njihovo veliko žalost je v polfinale napredovalo prvih osem.

Pri dekletih je neverjetno vožnjo uprizorila sktualna svetovna mladinska prvakinja v slalomu in spustu Eva Terčelj, ki je bila od tekmic hitrejša za celih pet sekund, a dobila pribitek osmih kazenskih sekund, kar jo je pahnilo na 4. mesto. Medtem ko je Dora Domanjko izpadla (24.), si je mesto v polfinalu izborila s 7. časom tudi Nina Slapšak. Na ekipni tekmi so bila dekleta četrta, pri čemer so storila štiri kazenske dotike.

»Današnji dan je bil super, saj smo izpolnili vse cilje.
Eva Terčelj je bila daleč najhitrejša, kljub osmim kazenskim sekundam pa vseeno četrta, kar pove veliko. Blaž Cof je v kvalifikacijah zmagal in s tem le še potrdil, da ni zaman svetovni podprvak v spustu. Zadovoljni smo, ker so vsi tekmovalci šli dobro in bili  hitro, le pri moštvih se nam ni izšlo po načrtih, kar je posledica spleta odločitev, saj so bile današnje odločitve sodnikov kar malo sumljive,« je uvodoma povedal trener mladinske reprezentance Matej Trampuž in pojasnil, kje se je zalomilo: »Ko so kanuistom dosodili 50 kazenskih sekund, smo vložili protest, a pritožba ni uspela. Ampak to je šport, enkrat na ta način kaj pridobiš, drugič zgubiš. Podobno je bilo pri kajakaših, ki so sicer 'grešili', pa so jim sodniki dosodili dve kazenski sekundi več, kar jih je stalo polfinala. Toda vseeno je izkupiček današnjega dne odličen in veselimo se že sobotnih preizkušenj.«

Rezultati na voljo na povezavi: