Avg 2020

Mladinec Jakob Jež bronast na EP v Solkanu

admin | Sob, 27.08.2016

Tudi drugi dan končnih odločitev na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Solkanu se je Slovenija veselila kolajne. Za tretjo kolajno na tem prvenstvu, drugo bronasto, je poskrbel mladi kajakaš domačega solkanskega kluba Jakob Jež. Poleg njega so v finalu veslali še mladinec Tine Kancler, mlajša člana Žan Jakše in Martin Srabotnik ter kanuistki do 23 let Alja Kozorog in Nina Bizjak.

Po včerajšnjem ekipnem naslovu evropskih prvakov do 23 let med kajakaši in bronasti kolajni mladinske ekipe kanuistov je za tretjo slovensko kolajno na domačem prvenstvu poskrbel Jakob Jež. Domačin je zaostal le za Italijanom Jakobom Wegrom in Avstrijcem Felixom Oschmautzem. V finalu je veslal tudi Tine Kancler, ki je bil na koncu 12. V polfinalu je obstal David Rozman in zasedel 28. mesto.

»Domače prvenstvo mi zelo veliko pomeni, še posebej zato, ker se iz Krakova nisem vrnil najbolj srečen, saj sem v polfinalu naredil nekaj napak. A sem se tu le dokazal. Pritiska je bilo ogromno, ker zate navijajo domači ljudje. Družina, sorodniki so tu. Veš, da si ne boš mogel oprostiti, če boš naredil napako. Vožnja je bila dokaj čista, kar mi pravijo tudi trenerji, z izjemo 21. vrat, kjer sem naredil dotik. Sem kar zadovoljen z njo, želel bi si le še malo hitrejše, da bi osvojil prvo mesto,« veselja ni skrival Jež.

V konkurenci kajakašev do 23 let je bil po polfinalu v zelo dobrem položaju Žan Jakše, ki je bil uvrščen na četrto mesto, a mu nato v odločilni vožnji prvenstva ni uspelo ponoviti dopoldanskega nastopa, tako da je na koncu tekmovanje končal na devetem mestu. V finalu je veslal tudi Martin Srabotnik, ki pa je bil 13. Za vsega eno mesto oziroma 83 stotink sekunde pa se je finalni nastop izmuznil Simonu Brusu. Celjan je bil 16. Naslov evropskega prvaka med mlajšimi člani si je priveslal Slovak Andrej Malek, drugi je bil Francoz Clement Travert, tretji pa Nemec Stefan Hengst.

V odločilno vožnjo in s tem v boj za kolajne sta se vmešali tudi kanuistki do 23 let Alja Kozorog in Nina Bizjak. Napad na vrh se jima ni povsem izšel, saj sta ju nekoliko počasnejša vožnja in dve kazenski sekundi uvrstili v drugo polovico finalistk. Kozorogova je bila sedma, Bizjakova pa osma. Za dvojno britansko zmago sta poskrbeli Kimberley Woods in Jasmine Royle, tretja pa je bila Avstrijka Viktoria Wolffhardt.

Samo dve mesti ali drugače rečeno sekunda je od finala ločila kanuista Urha Turnška, ki je v konkurenci mladincev zasedel 12. mesto. V isti konkurenci je veslal tudi Tine Kancler in bil 20. Zmagal je Čeh Matyas Lhota, pred Slovakom Markom Mirgorodskim in rojakom Vaclavom Chaloupko. Med kanuisti do 23 let je v polfinalu veslal Klemen Vidmar in zasedel 18. Mesto.

Popoldne so se v ekipnih tekmah pomerile še kajakašice in dvojci. Mlajše članice Ajda Novak, Neža Vrevc in Alja Kozorog so bile desete, mladinke Lea Novak, Eva Jeklin in Jana Hočevar pa devete.

Jutri bodo na sporedu še polfinalne in finalne preizkušnje kajakašic in dvojcev med mladinci in mlajšimi člani.

Rezultati: http://siwihome.azurewebsites.net/canoe123/eca?SessionKey=siwidata.1045

Eva Terčelj
Luka Božič