Dec 2019

Mladinska ekipa kajakašic zadnji dan SP v Krakovu peta, mlajše članice osme

admin | Ned, 17.07.2016

V Krakovu se je zaključilo svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. Zadnji dan prvenstva smo videli dva slovenska starta – ekipi kajakašic. Mladinska ekipa, za katero so veslale Lea Novak, Eva Jeklin in Živa Kavs, je premierni nastop na svetovnem prvenstvu končala na petem mestu, mlajše članice Ajda Novak, Neža Vrevc in Alja Kozorog pa so zasedle osmo mesto.

Na Poljskem se je končalo svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah, ki je bilo letos najdaljše doslej, saj so zaradi ogromnega števila sodelujočih prve kvalifikacijske tekme izvedli že v torek. Zadnji dan prvenstva so potekale posamične in ekipne vožnje kajakašic in dvojcev. Na progo sta se podali slovenski ekipi kajakašic, ki sta na koncu zasedli peto oziroma osmo mesto.

Lea Novak, Eva Jeklin in Živa Kavs, ki so prvič nastopile na mladinskem prvenstvu, so se v ekipni tekmi kajakašic uvrstile na peto mesto. Zmagale so Čehinje Antonie Galuškova, Tereza Fišerova in Katerina Duškova, pred Francozinjami in Poljakinjami.

Do osmega mesta pa so priveslale Alja Kozorog, Ajda Novak in Neža Vrevc, ki so v močni konkurenci naredile preveč napak, da bi se lahko veselile mest povsem pri vrhu uvrščenih. Zmagale so Nemke Lisa Fritsche, Caroline Trompeter in Selina Jones, pred Čehinjami in Francozinjami.

Še pred popoldanskimi ekipnimi tekmami pa so se za naslove svetovnih prvakinj in prvakov med mladinci in mlajšimi člani pomerile kajakašice in kanuistični dvojci. Slovenskim kajakašicam se iz petkovih polfinalnih preizkušenj žal ni uspelo uvrstiti v finale, tako da je prvi del zadnjega tekmovalnega dne minil brez slovenske udeležbe. Med kajakašicami do 23 let si je naslov svetovne prvakinje priveslala Avstralka Jessica Fox, druga je bila Čehinja Karolina Galuškova, tretja pa Nemka Lisa Fritsche. Med mladinkami je zmagala domačinka Klaudia Zwolinska, pred Španko Laio Sorribes in Čehinjo Antonie Galuškovo.

Tekmovali so tudi predstavniki v dvojcih, kjer pa Slovenija nima svojih predstavnikov. Za dvojno poljsko zmago v konkurenci do 23 let so poskrbeli Filip in Andrzej Brzezinski ter Michal Wiercioch in Grzegorz Majerczak. Bronasto kolajno sta si priveslala Francoza Yves Prigent in Loic Kervella. Med mladinci je zmaga z Albertom Kašparjem in Vojtechom Mružekom odšla na Češko, Nemca Lennard Tuchscherer in Fritz Lehrach sta bila druga, Poljaka Jakub Brzezinski in Kacper Sztuba pa tretja.

To je bilo prvo izmed dveh slalomskih prvenstev za mladince in mlajše člane v letošnjem letu. Evropsko prvenstvo bo ob koncu avgusta (24.-28.) potekalo v Solkanu.

Rezultati: http://www.canoeicf.com/event/2016-icf-junior-u23-canoe-slalom-world-championships

Foto: Sebastian Krok