Nov 2017

Na krumlovskem maratonu slovenski spustaši znova med najboljšimi

admin | Tor, 17.10.2017

Češki Krumlov je gostil tradicionalni kajakaški maraton, na katerem slovenski spustaši na divjih vodah vsako leto dosegajo odlične rezultate. Enako je bilo tudi letos. Kot uvod v tradicionalno maratonsko preizkušnjo, ki je privabila kajakaše, kajakašice in kanuiste iz več kot 20 držav, so organizirali tudi sprintersko tekmovanje v centru mesta.

Za odlično drugo mesto na sprinterski tekmi je poskrbel Vid Debeljak, ki je na 200-metrski progi premoč priznal le Avstrijcu Christophu Kornfeindu. V finalu kajakašev je veslal tudi Anže Urankar, a so ga v odločilni vožnji dneva nato žal diskvalificirali. Tretje mesto je osvojil Čeh Vojtech Zapletal. V četrtfinalu je veslal tudi naš obetavni kajakaš Urban Novak, a s tretjim časom svoje četrtfinalne skupine žal ni ujel napredovanja v polfinale.

Že dan kasneje se je član Kanu kluba Simon veselil velikega uspeha. Urban Novak je namreč s progo maratona opravil v dveh urah, 24 minutah in 21 sekundah, kar mu je prineslo zanesljivo zmago v konkurenci mladincev. Od najbližjega zasledovalca v svoji kategoriji Čeha Romana Ivaneka je bil namreč hitrejši za tri minute. Dober rezultat je Novak postavil tudi v absolutni konkurenci, saj je ciljno linijo prečkal kot 26.

Zmaga Urbana Novaka ni bil edini odličen dosežek slovenskih predstavnikov na 36-kilometrski progi med Vyšim Brodom in Češkim Krumlovom. V članski konkurenci kajakašev je tretje mesto osvojil Simon Oven. Ljubljanskega spustaša sta prehitela le Nemec Nico Paufler in Irec Tom Brennan.

Na zmagovalni oder pa se je s tretjim mestom zavihtel tudi Maks Frančeškin, ki je v mešanem dvojcu moči združil s Čehinjo Marie Mašinovo. V tej kategoriji sta zmagala Nizozemca Pascal Lucker in Eef Haaze, drugo mesto pa sta si priveslala Nemca Andreas Heilinger in Ines Bauerle.

Špela Ponomarenko Janić
Benjamin Savšek