Mar 2019

Na SP potuje tudi celotna ekipa v kanujih dvosed

admin | Čet, 27.08.2009

Ljubljana - Pred slovenskimi slalomisti je najpomembnejša tekma sezone, svetovno prvenstvo, ki ga bo od 9. do 13. septembra gostil Seo d'Urgell. Toda preden se slovenski kajakaši in kanuisti odpravijo v Španijo, jih najprej čaka še državno prvenstvo, ki bo letos, kot vse kaže, izjemno zanimivo in zabavno.

Vodja odprave bo direktor reprezentanc Andrej Jelenc, od trenerjev pa bodo na prizorišču SP Peter Kauzer senior, Miha Terdič, Andrej Nolimal, Dejan Testen in Jože Vidmar. Da bo vse, kot mora biti, saj Slovenci ničesar ne želijo prepuščati naključju, bosta z reprezentanco v Španijo odpotovala še zdravnik Marijan Koršič ter fizioterapevt Andrej Potrata.

Tudi tokrat so ambicije v slovenskem taboru visoke, najvišje, pričakovanja pa, ne glede kako visokoleteče, povsem realne. Po razočaranjih na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih v Braziliji in Avstraliji, je napočil čas, da se Slovenci pokažejo v pravi luči. Z drugimi besedami – Kajakaška zveza Slovenije gre na prvenstvo s svojimi tekmovalci po kolajne in potrditi, da vsi uspehi  letošnje sezone niso golo naključje.

Prvo ime reprezentance, kajakaš Peter Kauzer mlajši, je celotno sezono čakal na SP. Glavni in edini cilj sezone, kar je tudi sam večkrat javno povedal. »Vse dosedanje tekme so bile zame le priprava na svetovno prvenstvo. Celotno sezono sem podredil temu nastopu in v Španiji me zanima zgolj in edinole kolajna,« je že ničkolikokrat ponovil 25-letni Hrastničan, sicer zaposlen pri Slovenski vojski. Od kajakašev bosta v Seo skupaj s Petrom že v ponedeljek odpotovala tudi Jure Meglič in Dejan Kralj, pridružila pa se jima bosta še kanuist Benjamin Savšek in Eva Terčelj.

V torek se bodo na pot podali Urša Kragelj, Nina Mozetič in Simon Hočevar. Medtem ko bodo tekmovalci na tekmo odleteli z letalom, bodo proti Španiji trenerji krenili s kombiji, saj bodo kajake in kanuje do Seo d'Urgella prepeljali s prikolico. Kot zadnji se bodo na SP odpravili kanuji dvosedi in najverjetneje še kanuist Dejan Stevanovič (petek).

Čeprav je bilo sprva rečeno, da od Slovencev v kategoriji C-2 na SP potujeta zgolj Luka Božič in Sašo Taljat, je prišlo po tekmi v Tacnu (Slovenian open, minuli vikend) do spremembe. Tako bo v Španiji nastopila celotna ekipa, kar pomeni, da so si nastop v Seu prislužili še Urban Jarc in Blaž Oven, ter brata Anže in Jure Janežič.

»Odločitev, da v Seo pošljemo polne ekipe v kategoriji kanujev dvosedov, je bila sprejeta v zadnjem hipu in temeljitem premisleku. Razlogov je več, eden je zagotovo svetovno prvenstvo v Tacnu prihodnje leto. Svojim tekmovalcem namreč želimo omogočiti čim boljšo pripravo na največje tekme, zato bodo Jarc, Oven in brata Janežič letos na prvenstvu bolj nabirali izkušnje. Drugi razlog je, da smo pri mirnovodaših za nadaljno spodbudo in kot nagrado za dobro sezono na svetovno prvenstvo v Kanado poslali Teo Kralj, Lovra Lebana in Roka Kuka, čeprav prvotno niso bili med prijavljenimi. Tu je še primer Grege Brovinskega, ki je prav tako tekmoval na evropskem prvenstvu v spustu. Na podlagi vsega tega smo se nato odločili, da je edino fer, da se prvenstva udeleži tudi omenjena četverica,« je pojasnil odločitev vodstva KZS direktor reprezentanc in vodja poti Andrej Jelenc in dodal: »Slovenian open je bil za naše zadnji mednarodni test pred Španijo, vsako leto pa namerno tako ali tako organiziramo državno prvenstvo pred svetovnim prvenstvom. Tako poskrbimo, da slalomisti ohranijo tekmovalni ritem in so zares nato maksimalno pripravljeni za boj.«