Jun 2020
NPTSČPS
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Najboljša kajakaša leta sta Ponomarenkova in Kauze

admin | Ned, 29.11.2009

Hrastnik, 27. novembra (STA) - Kajakaška zveza Slovenije je danes na tradicionalni prireditvi Kajakaš leta v Hrastniku podelila priznanja tekmovalkam in tekmovalcem, ki so se v letu 2009 najbolj izkazali. Najboljša kajakašica leta je postala mirnovodašica Špela Ponomarenko, nagrado za najboljšega kajakaša pa je odnesel kar domačin, sicer slalomski junak, Peter Kauzer.

Tako Ponomarenkova kot Kauzer sta že stara znanca tovrstnih podelitev, oba se lahko pohvalita s kar nekaj priznanji za najboljšo kajakašico oziroma kajakaša leta. Medtem ko je Kauzerju lani to lovoriko prevzel Lovro Leban, se je je Ponomarenkova veselila tudi lani. Letos si je prestižno priznanje KZS 28-letna Koprčanka prislužila predvsem po zaslugi odličnega nastopa na sredozemskih igrah, kjer je na olimpijski razdalji 500 metrov pokorila vso konkurenco. V letu 2009 se lahko pohvali tudi z bronasto kolajno na evropskem prvenstvu, in sicer v najkrajši disciplini 200 metrov.

Šestindvajsetletni Kauzer, po novem tudi "raketa iz Hrastnika", je imel letos izjemno sezono. Ves čas je bil z naskokom najhitrejši v karavani slalomistov na divjih vodah in premoč pokazal na številnih tekmah. Ob zmagah v svetovni seriji in svetovnem pokalu (Augsburg, Pau) je vrhunec dosegel na svetovnem prvenstvu v španskem Seu d'Urgellu. Tam je vlogo favorita s preudarnimi in hkrati hitrimi vožnjami zanesljivo upravičil. Postal je prvi slovenski svetovni prvak v posamični konkurenci.

Sicer pa ob Kauzerjevem dosežku v Španiji velja omeniti tudi popolnoma nepričakovan uspeh kanuističnega dvojca Luka Božič/Sašo Taljat. Njun bron na SP 2009 je sploh prvo odličje z velikih tekmovanj (SP, EP, OI) za samostojno Slovenijo v tej disciplini.

Ob slalomistih in mirnovodaših so se na največjih tekmovanjih sezone izkazali tudi spustaši. V svetovnem pokalu sta se z visokimi uvrstitvami in skupnima zmagama odlikovala kanuist Jošt Zakrajšek in kajakaš Nejc Žnidarčič. Oba tekmovalca sta s tem le nadgradila uspešen prvi del sezone: Žnidarčič je pred tem osvojil naslov evropskega prvaka, Zakrajšek pa je na EP s tretjim mestom prav tako osvojil kolajno. Na istem tekmovanju je kolajno bronastega leska odnesla tudi Lučka Cankar.

Fotografije:
http://www.kajak-zveza.si/show/m8/default.asp?s=7&p=71&ID=218&u=celoŠportnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam