Apr 2020

Nejc Žnidarčič drugi na svetovnem pokalu v Nujiangu

admin | Sob, 14.12.2019

Spustaši na divjih vodah so s finalom sprinterske preizkušnje zaključili z letošnjo serijo tekem za svetovni pokal. Kajakaš Nejc Žnidarčič je v svoji paradni disciplini zasedel drugo mesto, odlična pa sta bila tudi mladinca Urban Novak in Erazem Šavli, ki sta osvojila sedmo oziroma osmo mesto. Tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala je bil Žnidarčič drugi.

Nejc Žnidarčič je na Kitajskem veljal za enega glavnih favoritov za zmago v sprintu na divjih vodah, saj je v letošnji sezoni zmagal na vseh tekmah, na katerih je nastopil. V Aziji je nekoliko trši oreh predstavljal belgijski kajakaš, odličen spustaš, pa tudi sprinter na mirnih vodah Maxime Richard, ki je na koncu Žnidarčiča prehitel za pičlo stotinko sekunde. Z enako prednostjo se je ob koncu septembra četrtega naslova svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah veselil Gnida, kakor kličejo Nejca Žnidarčiča. Po drugem mestu v sprintu ter četrtem v klasičnem spustu na svetovnem pokalu na Kitajskem je Primorec v skupni razvrstitvi svetovnega pokala zasedel končno drugo mesto.

»Malo se mi vrača za La Seu d'Urgell,« je uvodoma pokomentiral Žnidarčič minimalni zaostanek za Belgijcem in nadaljeval: »Z nastopom in rezultatom sem zadovoljen, saj sem izpraznjen tako fizično kot psihično. Sedem mesecev je res dolga sezona. V skupnem seštevku svetovnega pokala sem osvojil drugo mesto, saj je imel Francoz Felix Bouvet kar nekaj prednosti s svetovnega pokala v Treignacu, tako da mi je na koncu zmanjkalo nekaj točk do zmage. Vseeno je to super dosežek. Vesel sem, da je konec sezone. Sedaj si bom v času praznikov vzel kakšen teden dni premora, potem pa nadaljeval s treningi, saj nas svetovno prvenstvo čaka že aprila.«

V finalu sta veslala tudi mladinca Urban Novak in Erazem Šavli. Oba sta svojo nalogo opravila odlično, saj sta se uvrstila v finale, na koncu pa je bil Urban Novak sedmi, Erazem Šavli pa osmi. Med kajakaši je na zmagovalnem odru poleg Richarda in Žnidarčiča na tretji stopnički stal Francoz Hugues Moret.

V preostalih kategorijah nismo imeli svojih predstavnikov. Med kajakašicami je zmagala Britanka Hannah Brown, pred Nemko Jil-Sophie Eckert in Avstrijko Valentino Dreier. V kanuju so kolajne osvojili Francozi Tony Debray, Theo Viens in Etienne Klatt, med kanuistkami Hrvatica Alba Zoe Gržin, Slovakinja Katarina Kopunova in Kitajka Teng Quianquian, med dvojci pa Francoza Viens – Klatt, Slovaka Skakala – Gewissler in Hrvata Obadić – Tolić.

Eva Terčelj
Luka Božič