Maj 2019

Nejc Žnidarčič osvojil zlato kolajno na EP

admin | Pet, 26.06.2009

Boffetto – Slovenski spustaš Nejc Žnidarčič je na evropskem prvenstvu v Valtellini zmagal na sprinterski preizkušnji in se okronal z naslovom evropskega nprvaka. V sprintu se je izkazal tudi mladi Gregor Brovinsky, ki je uspeh Primorca dopolnil z 8. mestom, medtem ko je bil Jernej Korenjak 14. Nastopil tudi kanuist Jošt Zakrajšek in zasedel 9. mesto. Edina Slovenka, Lučka Cankar, je tekmo sklenila na 12. mestu.

Današnji dan na EP v spustu, ki ga gosti Italija, se je začel za vse stresno. Slovenskemu kanuistu Joštu Zakrajšku je minuto pred štartom prvega teka odpadel gredel s čolna, ki ga je prejšnji večer prilepil z italijanskim silikonskim kitom, očigledno vodotopnim. Sam je po vožnji povedal da bi raje ne vedel za to, da je ostal brez smernika, ki kanuistom pomaga držati linijo čolna. Vseeno je prvi tek končal na 4. mestu. Čas med teki pa je namenil lepljenju novega gredla na čoln. Pa je bilo verjetno vse skupaj preveč in v drugem teku se mu je vožnja popolnoma ponesrečila. Že na vrhu ga je vrglo iz linije, ki je do konca ni več ulovil. Nazadoval je na 9. mesto. Vseeno odlična uvrstitev je pustila grenak priokus, saj so vsi razen Italijana Vladi Panata, ki je zmagal v drugem teku delali napake.
»V bistvu biti deveti v Evropi tudi ni mačji kašelj. V prvi vožnji sem veslal nekoliko na silo, pa nato hotel preveč v drugem teku in posledično storil preveč napak. Ampak nič hudega, sedaj sem spert motiviran za naslednje leto, kajti sedaj imam neporavnane račune v šprintu. Se če veselim naslednjih tekem in napada na kolajne,« je povedal Jošt Zakrajšek, ki v Italiji ves čas budno spremlja tudi dogajanje na EP v kajak sprintu v Brandenburgu  in stiska pesti za Špelo Ponomarenko in Jerneja Župančiča-Regenta. Še bolj nestrpno pa pričakuje tudi začetek jutrišnjih preizkušenj slalomistov na divjih vodah, ki bodo v Pauju nastopili na letošnji prvi tekmi svetovnega pokala.

Drugi naši tekmovalci Lučka Cankar (na koncu 12.), Jernej Korenjak in Gregor Brovisnky so že prvo progo odveslali z večjimi napakami oziroma so se proge lotili premalo agresivno. Reka Adda, ki je v tem času zaradi snega v Alpah še zelo visoka in posledično zahtevna ni dopuščala voženj brez napak. Lotiti pa se jo je bilo potrebno z vso močjo in natančnostjo.

Naša zadnja možnost je bila Nejc Žnidarčič, ki se je poigral z živci vseh prisotnih. Na vmesnem času je imel štiri sekunde prednosti, ki jo je z napakami v spodnjem delu zapravil in se po prvem teku uvrstil na 2 mesto. Sledil je oster govor trenerja Srečka Masleta, ki je kajakaše prav po vojaško postrojil in jim ukazal, kako naj tekmujejo v drugem teku. Ukaz je ukaz in treba ga je spoštovati! V drugem teku so vsi kajakaši odpeljali bolje in napredovali, vključno z Nejcem, ki se je kot predzadnji tekmovalec podal na progo. Spet se je za trenutek poigral s srci in živci navijačev. Po napaki, ko je ubral drugačno linijo, kot jo je treniral, je v ciljni ravnini resnično dal vse od sebe in s silovitim šprintom nadoknadil vse izgubljeno ter prevzel vodstvo. Belgijec Richard Maxim, ki je vodil po prvem teku pritiska ni vzdržal. Po progi ga je metalo iz role v rolo in preden je pripeljal v cilj je bilo vsem jasno, da je novi evropski prvak Nejc Žnidarčič. Teh 30 stotink, kolikor je bila na koncu razlika, se je na progi dobro opazilo. Gregor Brovinsky je zasedel 8. mesto, Jernej Korenjak pa 14 mesto.

»To je super,« so bile prve besede Nejca Žnidarčiča po zmagi na sprin terski preizkušnji. »Vesel sem, da mi je uspelo, kajti po prvem teku sem bil drugi in sem zaostajal za pol sekunde. Na štartu sem bil odločen, da zmagam in če sem želel osvojiti zlato kolajno sem moral iti v drugem teku dol brezkompromisno. V zgornjem delu proge sem ubral drugačno linijo, kot sem si sprva zamislil, ampak se je izkazalo, da s tem nisem ničesar izgubil. V končni ravnini sem veslal na polno, na srečo pa je ob progi glasno navijalo približno dvajset slovenskih navijačev. Super,« se je smejalo Nejcu, ki je po zmagi prejel toliko sms-sov s čestitkami, da vseh sproti niti ni mogel prebrati. »Mislim, da s