Maj 2019

Nova kajakaška/ribja proga v Brežicah izvedljiv pr

admin | Pon, 09.03.2009

Ljubljana – V Slovenijo sta na nekajdnevni delovni obisk pripotovala brata Ramon in Francisco Ganyet, ugledna strokovnjaka in projektanta iz Španije, ki sta se ob prihodu najprej sestala z direktorjem Kajakaške zveze Slovenije Andrejem Jelencem in županom občine Brežice Ivanom Molanom, nato pa svoj obisk nadaljevala na Primorskem, kjer sta sestankovala s predstavniki kajakaškega kluba Soške elektrarne.

Ramon Ganyet, konstruktor kajakaških prog v Zaragozi, Granadi in Foz d'Iguacuju (leta 2007 je tu potekalo svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah), če naštejemo le nekatere, je v Brežice pripotoval, da bi podal svoje mnenje glede projekta graditve kombinirane ribje in kajakaške steze na reki Savi – ob bodoči hidroelektrarni Brežice. »Na povabilo Občine Brežice in Kajakaške zveze Slovenije nas je obiskal gospod Ramon Ganyet Sole, ki je v Braziliji načrtoval ribjo stezo Piracema ob največji hidroelektrarni na svetu. Skupaj s predstavniki investitorja, Inštituta za ribištvo, Ribiške zveze Slovenije in projektanta smo ocenili, da je možno izvesti kombinirano ribjo in kajak stezo ob bodoči hidroelektrarni Brežice,« je z zadovoljstvom obelodanil brežiški župan Ivan Molan, ki je, tako kot tudi prebivalci občine, naklonjen projektu izgradnje umetne proge za kajakaše in kanuiste na divjih vodah.

»Veseli nas, da nam je uspelo najti strokovnega sogovornika z mednarodnimi izkušnjami pri načrtovanju kajakaških in ribjih stez. Za občino Brežice je pomembno, da se ob Savi uredi športno-rekreacijski center, saj je gradnja hidroelektrarne dolgoročen projekt in predstavlja velik poseg v prostor, ki zahteva celovito rešitev. Čas je najbolj primeren za razvijanje ideje, v nasprotnem primeru bi namreč občina Brežice in Posavje zamudila priložnost,« je poudaril župan Molan in pojasnil prednosti izgraditve tovrstnega objekta ob hidroelektrarni: »Strinjamo se gospodom Ganyetom, ki meni, da je takšen športni center ena od kompenzacij  za poseg v okolje, ki bo ob ustreznem programu imela pozitivne družbene in ekonomske učinke. Na občini Brežice se trudimo in bomo naredili vse, da se bo projekt športnega centra in kajakaške oziroma ribje steze ob hidroelektrarni tudi uresničil. Da smo s predlaganimi rešitvami na pravi poti, nam je potrdil tudi drugi strokovnjak, gospod Francisco Ganyet, ki ima podobno izkušnjo iz španskega mesta La Seu d'Urgell. Tam so ob sanaciji poplav prepoznali in izkoristili priložnost ter zgradili kajak stezo, kjer danes stoji olimpijski center za kajakaške tekme, uspešno nadgrajen s turistično ponudbo.« Naj opomnimo, da bo letos prav v Seu d'Urgellu septembra potekalo svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah.

Brežicam je sledil obisk Solkana in sestanek s predstavniki kajakaškega kluba Soške elektrarne. Tema pogovora je bil umetni kanal v Solkanu, ki si ga želijo Slovenci dodelati in izboljšati z nekaj posegi. Pri tem so bili seveda pogledi in nasveti bratov Ganyet zelo dobrodošli. »S Špancema smo se dobili in pregledali, kaj je bilo doslej že narejenega za progo v Solkanu. Brata sta izrazila svoje mnenje in predlagala tudi nekaj svojih zamisli. Kar smo se dogovarjali bomo sedaj zapisali v obliki memoranduma, da ne bo ostalo zgolj pri besedah. Kar sta  predlagala, je sicer uresničljivo, vendar bomo morali vse skupaj dobro analizirati in ugotoviti tudi, kakšna je ekonomska 'računica'. Nato bomo skušali projekt izpeljati tako, da bo vse skupaj čim bolj optimalno. Seveda bodo pri oddaji projekta ideje obeh strokovnjakov vključene,« je svoje vtise s srečanja z Ramonom in Franciscom Ganyetom strnil projektant proge, nekdanji kanuist in reprezentant Primož Gabrijelčič.