Sep 2019

Novi trener mirnovodašev Ingolf Beutel bi rad delo

admin | Čet, 19.02.2009

Ingolf Beutel je nemški trener, ki bo do avgusta sodeloval s slovenskimi mirnovodaškimi ekipami. Prvič se je podrobneje seznanil s tekmovalci in trenerji na pripravah v Novigradu (od 13. do 22. februarja), čeprav mu Slovenija ni povsem neznana. V stik z našo deželo je prišel po zaslugi najboljšega mirnovodaša Jerneja Župančiča-Regenta, na katerem se mu je ustavilo oko, ko ga je kot glavni trener švicarske reprezentance opazil na različnih mednarodnih tekmovanjih. Beseda je dala besedo in naneslo je, da sedaj Beutel, ki sicer izhaja iz stroge vzhodno-nemške trenerske šole veslanja na mirnih vodah, pristal pri Slovencih.

Slovenija vam ni povsem neznana, tukaj ste namreč že bili...
»Bil sem že dvakrat v Sloveniji. Prvič sem bil tukaj kot turist na dopustu v Bovcu. Prišel sem veslat na Sočo, videl sem tudi Most na Soči. Nato sem pot nadaljeval v Kopru, kjer sem v tamkajšnjem kampu, zanimivo, naletel in spoznal slovenske mirnovodaše. Smešno!«

Pred temi pripravami na Hrvaškem ste se z nekaterimi trenerji in tekmovalci že spoznali. Kako je potekalo spoznavanje, kakšen vtis ste dobili?
»Že januarja sem prišel na Most na Soči, kjer sem spoznal del ekipe. Fantje so bili zelo motivirani, dovzetni za nasvete in moj način dela. Bil sem presenečen, saj se nemalokrat zgodi, da so nekateri vajeni le na eno vrsto dela in ne sprejemajo nobenega drugačnega načina.«

Slišati je bilo, da so se v proces dela aktivno vključili ne samo tekmovalci, temveč tudi trenerji. Kako poteka vse skupaj?
»Trenerje sem uspel zelo pritegniti v proces treninga. Veliko me sprašujejo, želijo se izboljšati, se naučiti novih stvari, pridobiti nove izkušnje. Delamo veliko, od jutra do večera. Veseli me, ker pri tekmovalcih zaznavam napredek že sedaj, po mesecu in pol dela. Veliko veslamo, poleg tega pa smo trenirali tudi na atletski stezi, kjer sem meril reakcijske čase, delali smo tudi šprinte. Tehnično so zelo hitro napredovali in glede tega sem zelo zadovoljen. Vsi čez dan pridno garajo, zvečer imamo videoanalize. Prvič se mi je zgodilo, da so se mladinci tako zavzeto vključili v pogovor o tehniki. Takoj naslednji dan sem opazil, da so moje besede padle na plodna tla, saj so fantje skušali spremeniti določene zadeve, jih izboljšati. Hitro se učijo in se tudi sami popravljajo, zavestno spreminjajo zadeve, v želji po idealnem zavesljaju, izkoriščanju moči... To je zame povsem nova izkušnja, tovrstna zrelost pri mladincih in njihova resnična želja odnesti čim več od mene, se učiti. Zelo, zelo pozitivno! To me je zelo navdušilo, ker sem videl, da gre za resničen interes, saj so vprašanja kar deževala, komunikacija pa je potekala zelo aktivno. Imeli smo nadvse odprto debato, nikomur ni bilo dolgčas, kot se to včasih dogaja, kadar je govora o teoriji in pri gledanju posnetkov s treninga. Odlično!«

Kakšna pa se vam zdi reprezentanca nasploh, glede na to, da je kar nekaj tekmovalcev novih v mirnih vodah?
»Dva fanta prihajata iz spusta, zato je zanju veliko novega; kar se tiče intenzitete treninga, tehnike. Ampak vsi zelo hitro napredujejo, zato Jerneju (Župančiču-Regentu, op.a.) ni ravno lahko, saj zelo garajo, mladi so zelo dobri in počasi že dohitevajo tiste izkušenejše (smeh). Pozitivna stran tega treninga je tudi prijateljska tekmovalnost, ki je nenehno prisotna. Potencial ekipe je dober. Čez nekaj let lahko ti tekmovalci, če se razvijejo pravilno, posežejo po najvišjih mestih in kolajnah na najpomembnejših tekmovanjih.«

Kakšen načrt dela ste si zastavili v prihajajoèih mesecih?
»Ker sem trener švicarske in slovenske reprezentance, sem upal, da bom lahko ekipi kdaj združil na skupnem treningu, kar je dobro za test forme, da oboji vidijo, kako dobri so, hkrati pa bi svoje delo še dodatno oplemenitil z vzpodbujanjem rivalstva. Tako se lahko in eni in drugi izboljšujejo, učijo eden od drugega in se med seboj primerjajo – dve mali reprezentanci in dobri pogoji za delo.«

Kaj pa vas čaka po oprav