Nov 2019

Peter Kauzer do zmage v Solkanu z umirjenostjo na

admin | Ned, 05.04.2009

Solkan – Zmaga Petra Kauzerja, tretje mesto Jueta Megliča in naveze Urban Jarc – Blaž Oven, odlična organizacija, sončno vreme in dobro razpoloženi navijači. Sicer prve evropske mednarodne tekme za ICF world ranking series v slalomu na divjih vodah, ki ga je ta konec tedna gostil Solkan, ni zaznamovalo le zgoraj našteto, temveč še precej drugih razveseljivih stvari, toda nedelja je nedvomno minila v znaku uspeha slovenskih tekmovalcev.

Že v soboto zvečer je na tekmi pod žarometi na atraktivni progi v krosu zmagal Dejan Kralj, temu pa je nato sledila še 'žurka' z DJ-ji zasedbe Vibe Department, ki so dodobra razvneli tiste najbolj vztrajne ob solkanski progi. Glede na to, da so imeli prireditelji obilico težav zaradi visokega vodostaja reke Soče, se je vse skupaj zanje izteklo pravljično. Ne samo, da tekme ni bilo potrebno odpovedati, v nedeljo se je na njej zbralo veliko gledalcev in navijačev, med katerimi so bili sicer spet najglasnejši tisti, ki so navijali za Kauzerja.

In Peter Kauzer se jim je izdatno oddolžil za podporo, saj je v napetem kajakaškem finalu ugnal dobitnika zlate kolajne z olimpijskih iger v Pekingu, Nemca Alexandra Grimma, ki je pristal na drugem mestu. V boj za najvišja mesta se je vmešal tudi Jure Meglič, ki je osvojil tretje mesto, razveseljivo pa je, da je imela Slovenija v finalu desetih najboljših kar štiri tekmovalce; poleg omenjenih Kauzerja in Megliča še Kralja in Janoša Peterlina.

»Tekma je bila enkratna in zares atraktivna. Imeli smo lepo vreme, dobro vodo - Soča je že tako ali tako sama po sebi prekrasna – in močno konkurenco,« je po podelitvi, ko je na odru za zmagovalce najprej po vzoru tekmovalcev v formuli ena odprl šampanjec, nato pa z njim poškropil tiste pod odrom, široko nasmejan dejal najboljši slovenski kajakaš Peter Kauzer. »Na štartu sploh nisem imel treme, bil sem povsem umiren. Samo zbral sem se in skušal sestaviti dober finalni nastop. Čoln mi je lepo stekel in bil bi lahko še hitrejši. Sem pa kar utrujen, saj moraš za zmago štirikrat na progo, na koncu pa šteje zgolj čas, ki si ga odpeljal v finalu, ostale  tri vožnje ne štejejo. Prav zato sem razmišljal ali bi morda v kvalifikacijah in polfinalu sprva taktiziral ter raje nekaj moči prihranil za finale. Toda v kajaku se ti preračunljivost kaj hitro maščuje, zato sem šel vselej na progi napadel na polno,« je še povedal Kauzer, ki pravi, da veliko lažje 'diha' odkar je zaposlen v Slovenski vojski.

Po tekmi širokega nasmeška na obrazu ni mogel skriti še en slovenski 'vojak', Jure Meglič, ki upa, da mu bo šlo tako dobro kot danes tudi na prihajajočih izbirnih tekmah: »Vesel sem, da se je zame sezona začela na takšen način. Tekma je pokazala, da kot ekipa dobro sodelujemo, enako tudi z novim trenerjem Andrejem Nolimalom. Všeč mi je, ker na kajak gleda s povsem drugačnega vidika kot jaz, pa tudi treningi so drugačni, kot so bili, saj delam stvari, ki jih doslej še nisem. Rečem lahko, da njegove ideje in moje roke skupaj dobro funkcionirajo. Upam, da se bom na izbirnih tekmah odrezal enako dobro!«

Novopečen kanu dvosed Jarc – Oven je slovenski uspeh zaokrožil s tretjim mestom, čeprav je bil njun zaostanek za zmagovalcema, Slovakoma Ladislavom in Petrom Škantarjem, kar zajeten. »Tekma je bila za naju dobra primerjava, kje trenutno sva. Glede na to, da sva še 'frišna', z Blažem sva začela veslati šele letos, ko se je moj nekdanji partner Nejc Višnar upokojil, sva s tretjim mestom nadvse zadovoljna,« je razložil Urban Jarc.

Pri kanuistih je zmagal grški tekmovalec, ki sicer trenira v Nemčiji, Christos Tsakmakis, pred Slovakom Matejem Benušem in Nemcem Janom Benzienom. Najboljši Slovenec je bil na šestem mestu mladi in obetavni Anže Berčič, ki je uspel 'stresti' vse domače reprezentante. Drugi slovenski finalist v konkurenci C-1 je bil domačin Dejan Stevanovič, ki je za Berčičem zaostal pičlih 13 stotink. Simon Hočevar in Jošt Zakrajšek sta iz finala izpadla za las, saj sta pristala na 11. in 12. mestu.

»Zame je to šele prva tekma letos in po novih pravilih. Tak format s