Nov 2019

Peter Kauzer in Eva Terčelj kajakaša leta

admin | Čet, 01.12.2011

Za slovenskimi kajakaši, kanuisti in kajakašicami je še ena izjemno uspešna sezona. Na najpomembnejših tekmah sezone - svetovnih in evropskih prvenstvih ter tekmah svetovnega pokala - je v sezoni 2011 kolajne osvojilo kar dvajset tekmovalcev, ki so skupaj priveslali več kot 25 kolajn. Naziv najboljšega kajakaša in kajakašice sta si to sezono prislužila Peter Kauzer in Eva Terčelj.

Podelitev nagrad najboljšim kajakašem v sezoni 2011, ki je tokrat potekala v Celju, ni prinesla velikih presenečenj. Najboljši kajakaš je postal slalomist Peter Kauzer, ki je še drugič v karieri osvojil naslov svetovnega prvaka. Poleg tega je na EP v moštvenih vožnjah skupaj z Juretom Megličem in Simonom Brusom priveslal ekipno zlato kolajno, zmagal na dveh tekmah svetovnega pokala v Tacnu in L'Argentièru ter zasedel tretje mesto na svetovnem pokalu v Pragi, kar mu je po letu 2009 prineslo tudi drugo skupno zmago v seštevku svetovnega pokala. »Recimo, da je bil naziv pričakovan, čeprav je tudi Nejc Žnidarčič postal svetovni prvak v šprintu, ki je sicer neolimpijska disciplina. Vendar mislim, da sem z naslovom svetovnega prvaka in zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala upravičil ta naziv. Vesel sem, da sem ga spet pridobil nazaj,« je povedal Peter Kauzer, ki je lani naslov najboljšega kajakaša predal Juretu Megliču.

Naziva kajakašice leta pa se je tokrat veselila Ljubljančanka Eva Terčelj, ki je v svoji prvi sezoni med članicami zmagala na evropskem prvenstvu za mlajše člane, ki ga je gostila Banjaluka. Poleg tega je na tekmi svetovnega pokala v Tacnu za las ostala brez zmagovalnih stopničk, na četrtem mestu, v finalu pa je veslala še na drugi tekmi svetovnega pokala v Franciji ter na članskem svetovnem prvenstvu v Bratislavi, kjer je z devetim mestom Sloveniji zagotovila kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Londonu.

Kajakaška zveza Slovenije je za najboljšega mladinca sezone 2011 izbrala Simona Brusa, najboljša tekmovalca v sprintu na mirnih vodah sta postala Lovro Leban in Rok Kuk, najboljša sprinterka na mirnih vodah pa je Špela Ponomarenko Janić. Priznanja KZS za osvojene kolajne na največjih tekmovanjih so prejeli Peter Kauzer, Jure Meglič, Simon Brus, Nejc Žnidarčič, Blaž Cof, Tim Kolar, Anže Berčič, Eva Terčelj, Luka Božič in Sašo Taljat, Lovro Leban in Rok Kuk, Martin Srabotnik, Matic Štrukelj, Ajda Novak, Anja Kancler, Vid Debeljak, Luka Žganjar in Simon Oven.

Bronasto plaketo Kajakaške zveze Slovenije za zasluge pri razvoju kajakaštva pa je prejel Kajak kanu kluba Krka, ki že 35 let organizira rekreativni spust po Krki. V imenu kluba ga je prevzel predsednik Janez Piškur.