Nov 2019

Peter Kauzer: Medalja je dosegljiva

admin | Tor, 22.07.2008

Ljubljana, 22. julija (STA) - Že pri 24 letih se Hrastničan Peter Kauzer, v zadnjih letih najboljši slovenski kajakaš na divjih vodah, lahko pohvali s številnimi izjemnimi dosežki na največjih svetovnih in evropskih tekmovanjih. Zdaj si je zadal nov cilj - odličje na olimpijskih igrah v Pekingu.

Kauzer bo edini slovenski predstavnik v slalomu na divjih vodah, ki bo nastopil na olimpijskih igrah 2008 na Kitajskem. Skromen, a zato toliko bolj živahen in zgovoren Hrastničan, je bil med kandidati za OI že v Atenah. Takrat mu ni uspelo, sanje o nastopu na OI pa je zato izpolnil štiri leta pozneje. "V Pekingu sem sposoben osvojiti celo zlato medaljo, seveda pa bi bil tudi s katerokoli drugo žlahtnostjo nadvse zadovoljen," si je Kauzer nadel veliko breme pred največjim nastopom v karieri. Če bo napovedi in želje uresničil, bi po Andražu Vehovarju, ki je v Atlanti leta 1996 osvojil drugo mesto, postal drugi Slovenec z odličjem na OI v tem sicer za Slovenijo nadvse uspešnem športu.

Kljub visokim ciljem, ki so po Kauzerjevem mnenju povsem normalni za vsakega vrhunskega športnika, saj v tem navsezadnje vidi smisel tekmovanja, pa se nastopa niti najmanj ne boji. Le obdobje brez tekmovanj, ko iz dneva v dan le trdo gara in se pripravlja za odločilni nastop, se mu že nekoliko vleče. "Zdaj se intenzivno pripravljam v Ljubljani na tacenski progi, sicer pa sem se pred kratkim vrnil iz Pekinga, kjer sem treniral tudi na olimpijski progi. Pravzaprav je bil to že moj tretji trening na tej progi in moram povedati, da mi zelo ugaja. Organizatorji so pripravili odlično progo, je hitra, z velikim naklonom," je Kauzer na kratko orisal tekmovalno prizorišče. Prav hitra proga, ki jo omenja Kauzer, pa bi lahko bila še dodatna prednost za slovenskega mušketirja, saj že tako ali tako slovi kot eden najhitrejših kajakašev v svetovni karavani.

"Res je, sem zelo hiter, na tekmah tudi velikokrat najhitrejši med vsemi, a so me žal že večkrat pokapali pribitki zaradi dotikov ali izpuščenih vratic. To se navsezadnje lahko zgodi tudi v Pekingu. Ne samo meni, komurkoli. Tak je naš šport in temu se ne da povsem izogniti. Za medaljo se mi bo moralo 'poklopiti' prav vse. In če bo tako, sem prepričan, da mi visoka uvrstitev ne bo ušla, čeprav je konkurenca izjemna," pravi Kauzer in dodaja, da mnogi ocenjujejo olimpijske igre kot manj kakovostno tekmo – v nasprotju s svetovnim pokalom ali z drugimi tekmovanji iz vsake države nastopi le po en tekmovalec -, a da temu ni ravno tako. "Za nekatere izjemne tekmovalce iz najmočnejših držav v tem športu, kot so Francija, Slovaška, Češka, Nemčija, Italija, sicer ni bilo prostora, zato pa bo zbrana prav vsa svetovna smetana. Najboljši med najboljšimi. Večina najresnejših kandidatov za visoka mesta si je morala nastop krvavo izboriti. Tudi meni bi lahko navsezadnje spodletelo, saj je v Sloveniji konkurenca prav tako izjemna. Sicer pa sem že večkrat omenjal, da bi si najmanj želel biti v nemški reprezentanci. Kar trije vrhunski, a povsem enakovredni tekmovalci so se borili za eno prosto mesto in na vseh tekmah so vsi trije v cilj prihajali znotraj pol sekunde. Zato še enkrat poudarjam: tisti, ki bodo nastopili na olimpijskih igrah, so res najboljši."

Krog največjih favoritov za odličja Kauzer omejuje na pet ali šest tekmovalcev in pravi, da si ne bi upal staviti na nobenega izmed njih, kajti prav vsi lahko zmagajo. Niti za Francoza Lefevra, ki je zadnja leta ves čas med najboljšimi, ne bi zagotovo trdil, da bo osvojil kolajno. Navsezadnje, da ni nepremagljiv, je slovenski tekmovalec že dokazal na uvodni tekmi svetovne serije na začetku leta v Avstraliji, ko je osvojil prvo mesto. Najboljši pa je bil tudi na zadnji tekmi za svetovni pokal v domačem Tacnu. "Popotnica za olimpijske igre je odlična, ampak tacenske tekme ne gre ocenjevati kot stopnjevanje forme, čeprav je res, da sem sezono podredil Pekingu. Od takrat do odločilnega nastopa v Pekingu je, oziroma bo, minilo preveč časa in se je treba na novo pripraviti. Enako velja za vse druge. V Tacnu pa se mi je vse izšlo po načrtih, čeprav se