Jul 2019

Peter Kauzer na prvi tekmi sezone bronast

admin | Ned, 22.02.2009

Če gre soditi po prvi tekmi sezone, potem bodo slovenski slalomisti na divjih vodah tudi letos posegali po najvišjih mestih. Na tekmi »Pro series«, ki jo je gostil Penrith, je namreč kajakaš Peter Kauzer osvojil tretje mesto, Dejan Kralj in Jošt Zakrajšek pa sta končala na desetem mestu. Najslabše jo je odnesel Jure Meglič, ki se iz kvalifikacij ni uspel prebiti v polfinale. Toda v uteho mu je lahko zmaga na preizkušnji, kjer so se pomerili vsi, ki so izpadli v kvalifikacijah. S časom, ki ga je nato dosegel, bi v finalu osvojil 5. mesto.

Zmago je pri kajakaših v Italijo odnesel večni rival in dober prijatelj Petra Kauzerja, Danielle Molementi. Drugi je bil domačin William Forsythe, tretji pa slovenski olimpijec Peter Kauzer. Slednji je zopet bentil čez sodnike, saj naj bi mu neopravičeno dodelili dve kazenski sekundi. Četudi je kasneje videoanaliza pokazala, da dotika pravzaprav ni bilo, sodniki svoje odločitve niso razveljavili. Kljub vsemu pa je 25-letnemu Hrastničanu, zaposlenemu pri Slovenski vojski, lahko v tolažbo dejstvo, da je vseeno okoli vratu dobil bronasto kolajno. To je pred nadaljevanjem sezone nedvomno dober obet, enako pa velja tudi za preostalo trojico.

Dogajanje na olimpijski progi v Penrithu je pozorno spremljal nekdanji reprezentant in kajakaš Andrej Nolimal, ki sedaj z omenjeno četverico sodeluje kot njihov trener. »Vsi trije fantje, ki so se prebili do polfinala, so se nato uvrstili tudi v finale. Dejan Kralj, ki je nastopil še v kategoriji C-1, je bil ob finale za pičle tri sekunde, na koncu pa je osvojil 13. mesto v svoji neparadni disciplini. Je pa izgubil interni dvoboj z Joštom Zakrajškom, ki je zasedel 10. mesto. Peter Kauzer je svojo prvo tekmo po novih pravilih končal na odličnem tretjem mestu, žal pa so mu sodniki prisodili dve kazenski sekundi v 8. vratih, kjer se je voda od njegovega čolna odbila in premaknila vratca, sodniki pa so videli dotik. Kralj si je finale priveslal s 5. mestom v polfinalu. V finalu je naredil napako pri 18. vratcih in jih zgrešil – zasedel je 10. mesto,« je za uvod povedal Andrej Nolimal, ki pa ni pozabil omeniti Jureta Megliča.
»Še eno priložnost za dokazovanje je dobil tudi Jure na tekmi povabljenih tekmovalcev, jo izkoristil in zmagal. S tem časom bi bil v finalu med najboljšimi petimi kajakaši, vendar pa je res tudi, da je bila to 'drugačna' tekma. V celoti smo s prikazanim lahko zadovoljni, kajti glavna sezona se začenja z evropskim prvenstvom meseca maja v Nottinghamu,« je komentar nastopov svojih nekdanjih sotekmovalcev zaključil Nolimal.

Pri kanuistih je z izjemnim časom in lepo prednostjo pred zasledovalci zmagal Slovak Matej Benuš, za njim pa sta se zvrstila Britanec David Florence in Avstralec Robin Bell. Slovenija je imela na štartu finala najboljše dvajseterice dva predstavnika, saj je poleg Jošta Zakrajška tokrat nastopil še Dejan Kralj. Prvi je pristal na 10., drugi pa na 13. mestu. “Kvalifikacij nisem odpeljal, kot bi si želel. V obeh tekih sem napravil nekaj večjih tehničnih napak, k temu dodal še pribitek dveh kazenskih sekund in tako končal na 13. mestu. Nato sem v polfinalni vožnji zasedel 9. mesto, v finalu pa 10. Z vožnjo in rezultatom nisem zadovoljen. V obeh tekih sem napravil kar precej napak. V prvem sem se v osmih vratih celo prekucnil, v drugem pa sem k ostalim napakam dodal še kazenske sekunde. Mi je pa na nekaterih delih proge čoln tudi že nekoliko lepše stekel, kar nakazuje, da delam v pravi smeri. Navsezadnje je tekma dober pokazatelj, kaj bo treba še popraviti, in kje so še rezerve,« optimizem ni zapustil Zakrajška, ki bo kmalu zapustil Avstralijo in se odpravil v Slovenijo, medtem ko bodo ostali trije člani ekipe še ostali v deželi 'tam doli'.

Pri ženskah je s konkurenco pometla Slovakinja Jana Dukatova, druga je bila Avstrijka Corinna Kuhnle, tretja pa domačinka Rosalyn Lawrence. Kot zanimivost je potrebno omeniti tudi novost ženskega slaloma - možnost nastopa v kategoriji C-1. Vsa prva tri mesta so tokrat ostala doma po zaslugi trojice Guinea, Lawrence in Fox.