Mar 2021

Peter Kauzer na Slovaškem drugi

admin | Ned, 10.05.2009

Liptovsky Mikulaš – Na 61. Tatranskem slalomu za kajakaše in kanuiste na divjih vodah je najboljši Slovenec zadnjih let Peter Kauzer osvojil drugo mesto. Na tekmi, ki je štela za ICF ranking, je njegov uspeh dopolnil kanuist Simon Hočevar, ki je končal na četrtem mestu.

V težko pričakovanem finalu kajakašev je kot zadnji nastopil Slovenec Peter Kauzer, ki je v polfinalu progo v Liptovskem Mikulašu preveslal najhitreje. Med bučnim navijanjem je njegovim sotekmovalcem zaledenela kri, ko je storil dotik, a se je kasneje izkazalo, da ni bil edini. Četudi je bil Hrastničan na koncu kaznovan s štirimi kazenskimi sekundami, je tako 'letel', da ga tudi omenjeni pribitek ni stal kolajne. »Bolj kot na zmago, sem šel na čas. Želel sem si postaviti zares dober rezultat. Z vožnjama v polfinalu in finalu sem zadovoljen, saj sem bil hiter, najlepše pri vsem skupaj pa je, da sem imel v finalu, vsem napakam, ki sem jih delal, navkljub, še sekundo do dve rezerve,« je med pospravljanjem svojega čolna razložil Peter Kauzer, ki se mu je mudilo domov k novemu članu družine – mucku Bobiju. Zmagal je Poljak Grzegorz Polaczyk, za drugouvrščenim Kauzerjem pa se je na tretjem mestu zvrstil Slovak Marcel Potočny. Dejan Kralj je bil deveti (zaradi napake so mu prisodili petdeset kazenskih sekund), Janoš Peterlin 18., Jure Meglič pa 20.

Pri kanuistih je v polfinalu povsem drugačen obraz kot na izbirnih tekmah pokazal Jošt Zakrajšek, ki je zaostal le za najboljšim kanuistom zadnjih let, domačinom Michalom Martikanom. V finalu sicer lepe vožnje ni ponovil, na koncu pa je osvojil 9. mesto. Najbolje se je odrezal Simon Hočevar, ki mu je malo zmanjkalo do najnižje stopničke zmagovalnega odra – končal je na četrtem mestu. Že takoj na začetku proge se je zalomilo Dejanu Stevanoviču, ki nato v nadaljevanju ni mogel veliko storiti, zasedel pa je 10. mesto. Zmaga je še enkrat več po zaslugi Michala Martikana ostala doma, drugo mesto je pripadlo Čehu Michalu Janeju, tretji pa je bil Poljak Krzysztof Bieryt.
 »Na drugih vratih sem s čolnom 'prijel' dno in vsega je bilo konec. Se zgodi tudi tako izkušenim, kot sem sam,« je po tekmi povedal Stevo, ki je imel členke na roki zaradi napake spraskane in krvave.

Medtem ko v kategoriji C-2 izmed slovenskih posadk nobena ni nastopila, pa si nastopa med deseterico najboljših nista izborili Urša Kragelj in Nina Mozetič. Prva je bila enajsta in za mesto izpadla iz finalnih obračunov, Nina pa je v polfinalu 'pridelala' 50 kazenskih sekund in na koncu pristala na 15. mestu. Eva Terčelj ni nastopila, saj se je že včeraj, takoj po koncu izbirnih tekem za reprezentanco vrnila domov zaradi šolskih obveznosti. Zmagala je Jana Dukatova pred Čehinjo Katerino Kudejovo in Avstrijko Corinno Kuhnle.
»Prav ne morem iz svoje kože! Če ne naredim napake, očitno nisem srečna. 'Pedesetko' sem dobila na istih vratih kot Jure Meglič. Škoda, ker sem bila hitra in imela drugače dober čas,« je po tekmi nasmejana dejala Nina Mozetič.

Rezultati so na voljo na spodnji povezavi:

Eva Terčelj
Luka Božič