Jul 2020
NPTSČPS
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Peter Kauzer najhitrejši tudi Ljubljanici

admin | Čet, 20.08.2009

Ljubljana – Slovenski kajakaški as Peter Kauzer je trenutno gotovo najhitrejši na svetu. Da je mojster krotenja brzic, je nesporno, da je izjemno hiter tudi brez pomoči toka, pa je vnovič dokazal tudi včeraj na tradicionalnem paralelnem slalomo na reki Ljubljanici.


V finale se je Kauzer uvrstil neposredno, kot še nekaj drugih slovenskih tekmovalcev (Jure Meglič, Benjamin Savšek...), nato pa v vsakem dvoboju nizal zmago za zmago in kasneje na velko veselje števlnih obiskovalcev Tromostovja brez sence dvoma tekmo končal z zmagoslavjem nad drugouvrščenim Britancem Robinom Vaseyjem. Drugi slovenski kajakaš, Jure Meglič, je iz nadaljnjih tekmovanj izpadel v četrtfinalu. Za nagrado so Peter in vsi ostali zmagovalci finala dobili 500, poraženci v finalu pa 250 evrov.

Pri kanuistih so dvojno zmago slavili Francozi, najboljši je bil Pierre Labarelle pred rojakom Jonathanom Marcom. Prav francoski navijači so bili na bregovih Ljubljanice poleg slovenskih najglasnejši, saj je bilo njihovo navijanje in petje slišati skoraj enako daleč kot uradno napovedovalko. Najboljši Slovenec med kanuisti je bil Benjamin Savšek, ki pa ga je doletela enaka usoda kot Megliča - izpadel je v četrtfinalu. Nič drugače se ni godilo tudi edini slovenski predstavnici Urši Kragelj, saj je svoje nastope sklenila v četrtfinalu. V ženski konkurenci je (pričakovano) zmagala Avstrijka Corinna Kuhlne, druga pa je bila Avstralka Rosalin Lawrence.

Prireditev, s katero smo pri Kajakaški zvezi Slovenije skušali opozoriti tudi na ekologijo ter kulturni in zgodovinski vidik Ljubljane, se je sicer začela že ob 9. uri dopoldan s čiščenjem dna Ljubljanice. Potapljači so smeti iz Ljubljanice razstavili na Prešernovem trgu, pozneje pa so umetniki iz najdenih predmetov oblikovali neverjetno domiselne pokale za zmagovalce tekmovalnega programa. Popoldanski del so zapolnjevale različne delavnice in tekmovanja za mlajše, izvedli so promocijsko tekmo v kajakaškem polu, dvoboj malih polovil, tekmo medijskih osebnosti in pokroviteljskih ekip v velikih kanujih, hojo po vrvi čez Ljubljanico...


Sicer pa so bile Ljubljanske vodne igre, za katere se KZS prizadeva, da bi postale stalnica na poletnem koledarju Ljubljane, uvod pred tekmami konec tedna v Tacnu. Tekma, ki bo štela za ICF ranking, bo hkrati tudi generalka pred pred svetovnim prvenstvom v slalomu na divjih vodah, ki bo na savskih brzicah prihodnje leto. Na savskih brzicah bo v soboto in nedeljo tekmovalo 240 tekmovalk in tekmovalcev iz 22 držav. 


V soboto se bodo kvalifikacijske vožnje začele ob 10. uri (popoldanski del ob 14. uri), medtem ko so v nedeljo polfinalne odločitve na predvidene ob 10.30, finalne pa ob 14. uri. Nagradni sklad znaša 5000 evrov.

 Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam