Nov 2019

Peter Kauzer: Po kaj grem? Po medaljo ...

admin | Sob, 26.07.2008

Ljubljana, 25. julija - Ljubitelji kajaka in kanuja na divjih vodah ga prav gotovo dobro poznajo, saj je že nekaj časa v samem kajakaškem vrhu in s svojimi vrhunskimi uspehi razveseljuje slovensko občinstvo. Petra Kauzerja smo pred odhodom v Peking gostili v Planetovem športnem uredništvu, kjer je beseda tekla predvsem o pripravah na OI. Peter ima za olimpijske igre v Pekingu jasno začrtane cilje, zanimiva pa je tudi stava z njegovimi starši. Če Kapsl, kot ga kličejo prijatelji, dobi odličje, bosta morala oče in mama pred matičarja.

Pred kratkim ste se vrnili iz Pekinga, kjer ste opravili enotedenske priprave. Kako ste zadovoljni z njimi?

Z opravljenimi pripravami sem več kot zadovoljen, progo sem temeljito spoznal, tako da je odveč vsaka skrb, da bi na OI prišel nepripravljen. Načrt dela na olimpijski progi je bil izpolnjen, čeprav sem izpustil dva dni treninga, ker sem zaradi dopinške kontrole po svetovnem pokalu v Tacnu zamudil letalo. Sicer sem bil že pred tem na trening kampu, tako da sem progo naštudiral že takrat, zdaj pa so bile v ospredju samo še finese.

Vam olimpijska proga ustreza? Ste se že privadili nanjo?

Proga mi ustreza, ker je zelo divja, voda je zelo hitra ... Pri meni je tako, da bolj ko je voda divja, bolj na progi uživam, in na olimpijski progi so vsaka vratca izziv zase, saj se voda vseskozi spreminja in ne moreš natančno naštudirati linij. S tem potem prideta do izraza tehnično znanje ter občutek za vodo in čoln. To je meni všeč, saj ne bo pomembna moč tekmovalcev, ampak dejansko znanje veslanja.

Na letošnjem svetovnem pokalu v Tacnu ste z veliko razliko ugnali vso konkurenco in dosegli drugo zmago na tekmah svetovnega pokala. Kaj vam pomeni ta zmaga?

To je bila moja zadnja tekma pred olimpijado. Zmaga na svetovnem pokalu v Tacnu je bila res dobra popotnica za nadaljnji trening do olimpijade in za tekmo na olimpijadi. V letošnji sezoni sem imel nekaj težav s kazenskimi sekundami zaradi dotikov vratc na progi, iskal sem idealno linijo in hitrost, pri kateri čoln še lahko nadzorujem. To mi je uspelo žal šele v Tacnu. Če bi mi uspevalo že prej, bi lahko zmagal vsako tekmo. No, najpomembnejše je, da mi vožnja uspe na olimpijski tekmi.

Ali to pomeni, da je težava s kazenskimi sekundami odpravljena?

To je zelo težko reči. Veliko je odvisno tudi od postavitve vratc in od nihanja vode. Na vratca se vozi izredno na tesno in že vsak najmanjši padec zbranosti je lahko usoden. Kajak je zelo specifičen šport, saj nikoli točno ne veš, kaj te čaka, oziroma ne moreš natančno predvideti situacije. Že prej na treningih nisem imel težav s kazenskimi sekundami, trening vožnje pa je treba prenesti na samo tekmovanje.

V kajaku in kanuju na divjih vodah ste edini slovenski športnik, ki se mu je uspelo uvrstiti na letošnje olimpijske igre. Bo za vas težje, da boste nastopali kot edini slovenski predstavnik?

Osamljen zagotovo ne bom, saj dovolj dobro poznam slovenske športnike iz drugih športov. Sem se pa že prej zavedal, da se lahko zgodi, da bom edini predstavnik na OI v disciplini kajak in kanu na divjih vodah, zato sem vso pripravljalno obdobje delal sam. Velik plus za mene je, da me je oče navadil samostojnosti, tako da ne potrebujem vedno nekoga zraven sebe. Sicer pa bo v kajaku na mirnih vodah tekmoval Jernej Zupančič Regent, s katerim se zelo dobro razumem, saj je zelo pozitivna oseba, in upam, da bova v olimpijski vasi sostanovalca.

Ali morda že čutite kaj olimpijske mrzlice ali se sploh ne obremenjujete s tem?

Olimpijske mrzlice ne občutim. Komaj pa čakam sam nastop, ker me zanima, kako se bom spopadel s tem olimpijskim duhom in različnimi pritiski ... Ampak prav posebej se ne obremenjujem. Tekma je tekma, tudi olimpijsko moraš odpeljati kot vsako drugo. Mogoče bo malo več medijskega pritiska, vendar se ne obremenjujem.

Kaj bo po vašem mnenju odločalo na tekmi v Pekingu? Bo to psihična pripravljen