Nov 2019

Peter Kauzer v Tacnu že v prvi vožnji prepričljivo

admin | Sob, 22.08.2009

Tacen – Razburljive kvalifikacije na tekmi za ICF ranking, ki je hkrati tudi generalka za svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah, ki ga prihodnje leto gosti Slovenija, so danes potekale po okusu navijačev Petra Kauzerja. S prepričljivo, zares superiorno prvo vožnjo, je slovenski kajakaški as za nekaj več kot tri sekunde za seboj pustil prvega zasledovalca, Italijana Riccarda de Gennara.

Da lahko 'računamo' nanj, je pred tekmo zatrdil trenutno drugi kanuist v letošnjem skupnem seštevku svetovnega pokala, Benjamin Savšek, ki je besedo držal. Tudi on je v današnjih kvalifikacijah zanesljivo, za 2,94 sekunde ugnal najbližjega tekmeca, Nemca Nica Bettgeja. Od Slovencev so se v nedeljski polfinale uvrstili še Jošt Zakrajšek, ki je bil četrti, Anže Berčič (10.), Simon Hočevar (12.) in Dejan Stevanovič (19.), iz razreda 'open pa še Blaž Cof in Jure Lenarčič, ki sta oba dosegla boljši čas od 20. v 'rednih' kvalifikacijah C-1.

Peter Kauzer je s tekmeci zlahka opravil že v prvi vožnji, ko je lahkotno poletel čez savske brzice in na koncu prečkal cilj s štirimi sekundami prednosti pred v svetovnem pokalu najstarejšim kajakašem, Kanadčanom Davidom Fordom. V drugu je šel Kauzer na progu nekoliko 'eksperimentalno', saj se je odločil čez 'rampo' v Tacnu odveslati po levi strani, namesto po desni, kot vsi ostali. V četrtih vratih si je prislužil 50 kazenskih sekund, a to vseeno ni ogrozilo njegovega prvega mesta. Dobro se je odrezal tudi Jure Meglič, ki je bil na koncu tretji, medtem ko sta bila Dejan Kralj in Simon Artelj10. in 17.

Pri dekletih letos prerojena Nina Mozetič ni razočarala. Prav nasprotno. Po tekmi v Kanadi, kjer je bila druga in uspešni sezoni, je v Tacnu s kvalifikacijami opravila na tretjem mestu, za najhitrejšo, Avstralko Katrin Lawrence, je zaostala za 1,02 sekunde. Med polfinalistke se je z zadnjim (20.) mestom, ki še vodi v polfinale, od Slovenk uvrstila še Urša Kragelj.

V kanujih dvosedih primorska naveza Luka Božič – Sašo Taljat ni zatajila, saj sta Slovenca zaostala le za Slovakoma Ladislavom in Petrom Škantarjem. Je pa potrebno povedati, da nista prikazala optimalnih voženj, saj sta za zmagovalcema kvalifikacijah za ostala za debelih 8,45 sekunde. Ostali slovenski predstavniki so prikazali solidne predstave. Blaž Oven in Urban Jarc sta bila šesta, Anže in Jure Janežič 13., Luka Slapšak in Gašper Babnik pa mesto za njima.

V nedeljo se bodo polfinala začela ob 10., finala pa ob 14. uri.