Mar 2021

Po tekmovanjih v Kobaridu znani državni prvaki v s

admin | Ned, 17.05.2009

Kobarid – Trije dnevi tekmovanj na reki Soči so dali novopečene slovenske državne prvake v spustu. V Kobaridu so namreč od petka do nedelje potekale preizkušnje na mednarodni tekmi divjevodašev, ki so štele tudi kot državno prvenstvo in izbirne tekme hkrati. Reprezentanca za spust dokončno znana po tekmi na Savi Dolinki (23. maja).

Kajakaši in kanuisti so se za naslove najboljših v državi 'udarili' v Kobaridu, kar je letos novost, saj navadno trasa poteka od Srpenice do Trnovega. Organizatorji so se za nekoliko prirejeno različico odločili predvsem zaradi poudarka na varnosti. Nastopilo je okoli 80 tekmovalcev, poleg Slovencev, pa so se tekme udeležili tudi Avstrijci in Hrvati.

S precejšnjo pozornostjo so gledalci spremljali tridnevni dvoboj med Jernejem Korenjakom in Nejcem Žnidarčičem. Prvi prednjači v klasiki, drugi v šprintu. »S petkovim nastopom nisem zadovoljen, ker imam občutek, da bi šel lahko še hitreje. Toda v čolnu sem imel napačno 'naštimane' opore, zato tehnično nisem veslal, kot bi hotel. Sem pa vesel zaradi časa, saj sem za Gnido (vzdevek Nejca Žnidarčiča, op. a.) zaostal malo, on pa v šprintu vselej leti. Občutek je dober, pa tudi mislim, da imam še nekaj rezerv in bi šel lahko še bolje. S svojim veslanjem na klasični preizkušnji pa sem kar zadovoljen,« je svoje nastope komentiral Jernej Korenjak – Serggio, ki je trenutno na pripravah v višinski hiši v Ratečah, zato se je vsak dan sproti vozil na tekme v Kobarid.

Medtem ko je klasična preizkušnja pripadla Serggiu, je na nedeljskem šprintu po pričakovanjih zmagal Nejc Žnidarčič: »'Skurjen' sem, saj si v zadnjih dveh tednih nisem privoščil niti dneva počitka. Zadovoljen sem le z drugo nedeljsko vožnjo, ostalo je bilo slabo. To je posledica novega čolna, na katerega se še privajam. Preglavice mi dela pravilno težišče, ker zaenkrat nenehno prestavljam sedež gor in dol, zato se mi tudi čoln obrača po svoje. Če ne bom uspel 'uštimati' zadev, bom pač na tekmah štartal s starim, ki pa je za dva kilograma težji, kar pomeni večjo porabo moči. Sedaj si bom vzel malo 'fraj', nato bom pa mirnovodašem pokazal, kaj se pravi dirkanje« je bil zgovoren Gnida, ki letos, enako kot tudi Serggio, nastopa na dveh frontah – v spustu in na mirni vodi. Naslednja postojanka zanj bo tekma mirnovodašev v Poznanu.

Kot zanimivost; zadnji dan se je tekmovanja udeležil tudi aktualni svetovni prvak Lovro Leban, ki je imel pred štartom celo nekaj težav s čolnom in se preobrnil, saj zaradi zavzetih treningov na mirni vodi ni imel priložnosti sesti v čoln za divjo vodo. Na koncu je končal zaostal le za zmagovalcem, sicer njegovim klubskim sotekmovalcem Žnidarčičom. Lovro letos naslova najboljšega na svetu ne bo branil, saj se je povsem preusmeril na veslanje po mirnih vodah.

Vse tri dni je odlično nastopal kanuist Jošt Zakrajšek – nastopil je v več disciplinah (tudi kajaku!) in prav v vsaki osvojil kolajno. »Ker se nisem uvrstil v slalomsko reprezentanco, sem se odločil, da bom poizkušal biti dejaven na različnih področjih. V spustu sem imel že tako ali tako namen nastopati, sedaj pa sem nekajkrat poizkusil veslati tudi na mirni vodi in priznam, da je kar zanimivo. Kot sem dejal po izbirnih tekmah za slalomsko reprezentanco – vse je za nekaj dobro. Morda bom pa odkril kaj novega, kar me bo pritegnilo in se bom preusmeril,« je pojasnil Bunka, ki si mesta med tremi najboljšimi kanuisti med slalomisti ni uspel izboriti, je pa zato zagotovo močan adut v spustu. Lani se je Zakrajšek okitil z naslovom svetovnega podprvaka v Ivrei, letos pa si v Valtelini, kjer bo evropsko prvenstvo, seveda prav tako obeta visoko uvrstitev. Mesto v reprezentanci za spust Joštu praktično ne more uiti.

Že v soboto so si, poleg že omenjenega Korenjaka, 'zvezdice' na DP v klasični preizkušnji priveslali med kanuisti Zakrajšek, pri predstavnicah nežnejšega spola Lučka Cankar, med kanuji dvosedi pa brata Anže in Jure Janežič. Cankarjeva je morala v nedeljo, prvič v treh dneh, najvišjo stopničko zmagovalnega odra odstopiti Evi Terčelj, pred njo pa se je zrinila tudi

Eva Terčelj
Luka Božič