Feb 2020
NPTSČPS
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Ponomarenkova osvojila olimpijsko kvoto

admin | Pet, 16.05.2008

Milano, 16. maja (STA) - Slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko je uspešno nastopila v polfinalu evropskega prvenstva v Milanu. S tretjim mestom v skupini si je priveslala finale A na 500 m in (neuradno) tudi kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Pekingu. Tako bo Slovenija na OI očitno poslala dva mirnovodaša: Ponomarenkovo in Jerneja Župančiča Regenta.

Ponomarenkova, ki je lani na EP v tej disciplini zasedla šesto mesto, je imela skupno četrti čas polfinala. V svoji skupini je tokrat bolj zadržano začela in bila na polovici šele četrta, nato pa je prehitela Danko Henriette Engel Hansen in pristala na tretjem mestu. Za sedem desetink sta bili boljši Italijanka Josefa Idem in pred EP ena najhujših tekmic za olimpijsko kvoto, Švedinja Sofia Paldanius.

Kljub temu je 26-letna Primorka bržkone že opravila tisto, po kar je prišla v lombardijsko prestolnico, saj je po neuradnih izračunih, ki jih je sporočil direktor slovenskih kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc, že med udeleženci OI 2008. Uradni dobitniki kvot bodo sicer znani šele po koncu tekmovanj v nedeljo. "Malce sem se bala, saj je bila prav Sofia tista, ki me je pred štirimi leti izločila iz OI, zdaj pa, kot kaže po neuradnih izračunih, sva obe med potnicami v Peking," je po nastopu dejala Ponomarenkova in dodala: "Bilo je kar težko, saj sem imela na progi veliko valov. Ampak dala sem vse od sebe in tako bo tudi v nedeljskem finalu."

Že na lanskem svetovnem prvenstvu so si iz Evrope kvote zagotovile Madžarska, Finska, Nemčija, Ukrajina, Poljska in Italija. Letos naj bi v tej disciplini kvoto dobile še štiri države in poleg Ukrajinke, Poljakinje, Italijanke, Nemke in Madžarke (ki že imajo potrjeno pot v Peking) bodo v finalu A nastopile še Slovenka, Švedinja, Belgijka in Britanka - najverjetneje nove članice karavane, ki se bo avgusta odpravila v kitajsko prestolnico.

Malce v ozadju "slovenskega zanimanja" pa je imel kajakaš Jernej Župančič Regent na umetnem jezeru Idroscalo spet dvojni program. Že dopoldne je opravil polfinalni nastop v svoji paradni disciplini na 1000 m. Kljub visokim pričakovanjem - čeprav letos še ni imel prave dirke in je bolj ali manj vse podrejeno že zagotovljenemu avgustovskemu olimpijskemu nastopu - je že zdaj jasno, da bo uvrstitev Koprčana, ki bo čez dva dni praznoval 28. rojstni dan, slabša kot sedmo mesto na lanskem EP. "Župa" si je namreč s četrtim mestom v svoji polfinalni skupini priveslal le finale B in se bo v soboto boril za mesta od 10 do 18. V polfinalu je sicer dolgo vodil, bil v vodstvu še na 800 m, nato pa so ga v zelo izenačeni preizkušnji prehiteli trije tekmovalci.

Po pričakovanju je imel še manj uspeha na 500 m, kjer je nastopil predvsem zaradi boljše priprave za 1000 m. Potem ko je v četrtek za las ujel nastop v polfinalu, je danes tekmovanje končal na zadnjem, devetem mestu v skupini.

V soboto se bosta na progo prvič postavila tudi Tim Jerman in Dejan Marjanovič, saj ju čakajo kvalifikacije v K-2 na 200 m.

Več informacij:
http://www.idroscaloclub.org/campionati/eng/home.htmŠportnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam