Jan 2020

Ponomarenkova šesta, zlato za Ukrajinko Osipenko-R

admin | Sob, 23.08.2008

Peking, 23. avgusta (STA) - Slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko se je v današnjem olimpijskem finalu na 500 m uvrstila na šesto mesto. Olimpijska prvakinja je postala Ukrajinka Ina Osipenko-Radomska, srebro je šlo v roke Italijanki Josefi Idem, prvi na OI leta 2000 v Sydneyju. Bron pa je osvojila Katrin Wagner-Augustin iz Nemčije.

Pred Ponomarenkovo sta bili le še pred tekmo favorizirana Madžarka Katalin Kovacs in Kitajka Hongjan Zhong, zaostale pa so Britanka Lucy Wainwright, Južnoafričanka Jennifer Hodson in Rusinja Julijana Salakova. Ponomarenkova je od starta do cilja veslala odločno in zagnano. Po polovici proge je bila na sedmem mestu. Na koncu je prehitela tri tekmovalke, na kar ni upala niti sama.

"Želela sem prehiteti eno tekmovalko, na koncu to številko potrojila in osvojila šesto mesto, s katerim sem izredno zadovoljna. Svoj olimpijski cilj sem izpolnila že z uvrstitvijo v finale, zato sem bila zelo sproščena. Ponovila sem svoj kvalifikacijski nastop, ko sem tudi veslala uspešno. Lani na SP sem bila deseta, ker sem imela precej smole z žrebom. Letos sem veliko vadila v tujini, ker doma v Kopru nimam pravih pogojev. Veliko stvarem sem se morala odreči, ker sem vse podredila svojemu športu in pripravam na olimpijski nastop. Sedaj komaj čakam, da pridem domov in se prepustim zasluženim počitnicam," je sijala od zadovoljstva Ponomarenkova, ki bo na slovesnem zaključku OI nosila slovensko zastavo.

"Ponomarenkova je odlično opravila z olimpijskim nastopom. Prvi cilj je dosegla že z uvrstitvijo v finale. Še pred odhodom na OI sem dejal, da bi bila uvrstitev do šestega mesta za Ponomarenkovo in Jerneja Zupančiča Regenta sanjska. Špela je več kot presegla vsa naša največja pričakovanja," je bil zadovoljen vodja slovenske olimpijske ekipe v kajaku in kanuju Andrej Jelenc.

Največja osmoljenka tekmovanja je Kovacseva, ki je doslej osvojila 15 naslovov svetovne prvakinje. Na prejšnjih OI je bila zlata, skupaj z Natašo Janič, ter je tudi aktualna svetovna in evropska prvakinja v enojcu na 500 m. Na OI je doslej osvojila štiri srebrne medalje in eno zlato.

Več informacij:

Eva Terčelj