Jan 2021

Ponomarenkova v finalu na 200 m

admin | Ned, 22.08.2010

Poznan, 21. avgusta (STA) - Slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko se je na svetovnem prvenstvu v sprintu v Poznanu uvrstila v finale na njej priljubljeni razdalji 200 metrov. Ponomarenkova si je nedeljski nastop v finalu A prislužila z drugim mestom v svoji polfinalni skupini.

Ponomarenkova, od katere je vodstvo reprezentance tudi pričakovalo največ, je vlogo prvega slovenskega orožja na tem SP začela upravičevati že v kvalifikacijah najkrajše discipline. V svoji skupini je zasedla drugo mesto in se brez težav prebila med polfinalistke, kjer je prav tako predse spustila le eno tekmovalko, domačinko Marto Walczykiewyicz.

Popoldne je nastopil tudi kajakaš Jošt Zakrajšek, ki si je na 5000 metrov želel priti med najboljših deset. To mu ni uspelo, saj je tekmovanje sklenil na 13. mestu. "V bistvu se je tekma tako razpletla, da sem vseeno zelo vesel. Uspel mi je namreč zelo dober start, po 750 metrih sem celo vodil, nakar sem celo sam malo začudeno pogledal. Nato pa so se začele bitke za val. Tam so se izkazali izkušenejši tekmovalci, tako da sem padel na rep prve skupine. Potem se je ta skupina še razbila, tako da sem se v tej drugi skupini vozil do konca," je po tekmi dejal Zakrajšek, ki ga v nedeljo čaka še nastop v finalu C na 500 metrov, kjer pa nima velikih ciljev, saj se bo v prihodnje posvetil predvsem 1000-metrskim preizkušnjam.

Sicer pa sta se v finalu B na 1000 metrov že dopoldne med dvojci preizkusila Lovro Leban in Rok Kuk ter osvojila šesto mesto, skupaj pa 15. Jernej Župančič Regent je prvenstvo sklenil z nastopom v finalu C, prav tako na 1000-metrski razdalji. V njegovi priljubljeni disciplini je sicer slavil v "tretjem" finalu, a to vendarle pomeni le 19. mesto, kar je gotovo manj, kot je Primorec pričakoval.

"Ne vem, kaj je šlo narobe. Kvalifikacije so še bile za 'povprečno juhico, ne pa ravno za nedeljsko kosilo'. Potem pa polfinale. Nikamor ni šlo, malo so bili težki pogoji, težka voda, toda niti približno se nisem odrezal tako, kot bi bilo treba. Cela sezona je bila kot eno 'matranje', eni prebliski so bili vmes, toda imel sem preveč nihanj, da bi tu lahko realno verjel v nek uspeh. To je to, na koncu si tam, kamor spadaš," je po nastopih povedal Župančič Regent.

Eva Terčelj
Luka Božič