Jan 2021
NPTSČPS
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Ponomarenkova v olimpijskem finalu

admin | Čet, 21.08.2008

Peking, 21. avgusta (STA) - Slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko se je uvrstila v olimpijski finale v tekmi na 500 metrov, potem ko je v današnji drugi predtekmovalni skupini osvojila tretje mesto. Finalna preizkušnja bo na sporedu v soboto ob 10.20 po slovenskem času.

Ponomarenkova se je pogumno spustila v boj z uglednimi tekmicami in na koncu izpolnila lastne cilje, postavljene pred olimpijskimi igrami. "Zelo sem vesela finala. Tam bom dala še enkrat vse od sebe in upam, da mi bo uspelo katero od tekmic tudi prehiteti. Tokrat je bilo zelo težko, saj smo imela dekleta veter v prsi, pred tem pa je pihal celo bočni veter in bala sem se, da sem dobila slabo progo, na srečo pa so se pogoji nato spremenili in bili enakovredni za vse," je povedala Primorka, ki si je prvi cilj letos izpolnila že s samo uvrstitvijo na igre, katere so se ji tesno izmuznile pred štirimi leti, tukaj pa se ji je posrečil tudi skok med najboljše.

V drugi polfinalni skupini se je najbolje izteklo Kitajki Hongyan Zhong, bronasti s SP 2006. Prevzela je vodstvo v drugi polovici in nato zanesljivo zmagala. Najboljše je sicer začela svetovna podprvakinja iz Finske Anne Rikala, ki pa lastnega ritma ni zdržala, za njo je bila Kitajka, tretja pa specialistka za 200-metrsko razdaljo Španka Maria Teresa Portela. Na polovici proge je bila Ponomarenkova četrta, a je bilo med prvo in šesto le 1,64 sekunde razlike, med Ponomarenkovo in šesto Rusinjo Julijano Sahovo pa vsega 39 stotink. V drugi polovici se je začel ogorčen boj za uvrstitev v finale. "Morda sem zaradi nasprotnega vetra malce prehitro začela in na polovici sem imela že povsem trde roke, kar se je zgodilo tudi Finki. Bala sem se, da mi ne bo uspelo. Sicer pa kaj dosti nisem videla, saj sem se skoncentrirala na svoj nastop. Zraven mene vem le, da je bila zelo hitra Španka," se je prve polovice današnjega nastopa spomnila 26-letna Koprčanka.

Veslačica koprske Žusterne pa ni popustila. Na drugih 250 metrih se je vrstni red začel postavljati na glavo. Finka je začela popuščati, Kitajka Zhongova in Ponomarenkova pa sta silili v ospredje, čeprav je bilo šest čolnov zelo poravnanih. "Ob meni je bila Španka, ki je začela popuščati, kar sem tudi nekako pričakovala in dobila sem nov zalet," je še povedala verjetno edina tekmovalka iz slovenske vrste, ki je v kajakašem in veslaškem parku v Shunyiju izpolnila svoje cilje. Prav v končnici tekme se je na drugo mesto prebila Rusinja Salahova, ki je v prejšnjih sezonah nastopala v četvercu. Ta je za dve desetinki sekunde ugnala Ponomarenkovo, prav toliko pa je za tretjim mestom in finalom zaostala favorizirana Finka.

Ponomarenkovo jutri čaka prost dan, nato pa finale. "Tam bodo favoritinje za medaljo svetovna prvakinja Madžarka Katalin Kovacs, Nemka Kathrin Wagnerin Italijanka Josefa Idem, ki so prepričljivo zmagale že v predtekmovanju. Kot že rečeno, si sama želim več kot deveto mesto, upam pa, da mi bo uspelo ponoviti vsaj predtekmovalni nastop, ki je bil boljši od današnjega polfinala. Gremo na polno."

Več informacij:
http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/CF.shtmlŠportnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam