Dec 2019

Pred slalomisti najprej DP, nato pa še SP

admin | Čet, 27.08.2009

Ljubljana – Pred slovenskimi slalomisti na divjih vodah je  vrhunec sezone, saj jih od 9. do 13. septembra čaka svetovno prvenstvo Seu d'Urgellu. Prvo ime slovenske reprezentance bo tudi tokrat kajakaš Peter Kauzer, ki je že večkrat poudaril, da ga na SP zanima le kolajna.

»Že lani sem začel razmišljati o tej tekmi. Ambient v Seu d'Urgellu mi je všeč. Tam imam sicer 50-odstotni uspeh, prvič sem dobil 50 kazenskih sekund, drugič pa sem zmagal,  in upam, da bom ta odstotek popravil. Počutim se dobro, čoln mi lepo teče. Upam, da bom veslal tako, kot znam. Resda ne vem, kako so pripravljeni najhujši tekmeci, saj z njimi že nekaj časa nisem imel stikov, toda kakorkoli že, grem na kolajno. Če je ne bo, bom razočaran,« je dejal Kauzer.

Hrastničanu bosta v kajakaški konkurenci 'družbo' delala tudi Dejan Kralj in Jure Meglič. Tudi onadva lahko posežeta po zelo visokih mestih, vsi trije skupaj pa so na vsaki tekmi v igri tudi za moštveno odličje. Nenazadnje so prav kajakaši na ekipni preizkušnji poskrbeli za zadnje slovensko odličje s SP, ko so bili bronasti leta 2005 v Penrithu.

Kanuistično sekcijo bodo v Španiji sestavljali Dejan Stevanovič, Simon Hočevar in, bržčas letos največje slovensko orožje v C-1, Benjamin Savšek. »Sezona mi je doslej res lepo uspela. Občutek imam, da se bo tako nadaljevalo tudi na prvenstvu. Poskušal se bom čim hitreje prilagoditi na progo, ki je nekoliko ožja od drugih. Moj cilj je finale, če ga ne bo, ne bom ravno zadovoljen,« je dejal vselej nasmejani Benjamin Savšek.

Finale je glavni cilj tudi pri dekletih, kjer sta glavna slovenska aduta Nina Mozetič in Urša Kragelj, tekmovala pa bo tudi mlada in perspektivna Eva Terčelj. »Zmaga na zadnji tekmi v Tacnu je res pomenila neko olajšanje. Določeno breme mi je padlo z ramen. Tudi če se v Španiji ne izide vse po željah, se bom lahko z veseljem ozrla na sezono. Pred odhodom v Seo sem sproščena in samozavestna, uvrstitve pa si ne upam napovedati,« je pojasnila Urša Kragelj.

Na prvenstvo pa bo potovala tudi polna zasedba dvojcev. Najvišje merita Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta že nekajkrat letos dokazala, da se lahko prebijeta do finala. Malo manjša so pričakovanja pri Urbanu Jarcu in Blažu Ovnu ter bratoma Anžetu in Juretu Janežiču, ki gredo v Španijo bolj nabirat izkušnje za SP 2010, ki bo v Tacnu.

Prav zaradi tega, prvenstva na savskih brzicah, bo v Španijo odšla tudi številčnejša delegacija Kajakaške zveze Slovenije, ki bo opazovala vse dobre stvari španske organizacije prvenstva in jih nato na prihodnjem SP skušala še nadgraditi, ob tem pa bo zadnji dan prvenstva tudi prevzela uradno zastavo SP.

Sicer pa bodo že to soboto v Tacnu slalomisti tekmovali za državne naslove, kar bo še ena dobrodošla tekma za zadnji preizkus pripravljenosti pred Seu d'Urgellom.