Maj 2019

Primorska naveza Taljat – Božič srebrna na EP

admin | Ned, 26.07.2009

Liptovsky Mikulaš – Slovenci so tudi zadnji dan evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane imeli dobro žetev. Izkupiček – naslov svetovnih podprvakov za kanuista dvoseda v zasedbi Sašo Taljat – Luka Božič, 6. mesto kajakašiče Urše Kragelj, 7. mesto kanuista Anžeta Berčiča in 10. mesto kajakaša Simona Artlja.

Primorska naveza Taljat – Božič se v kategoriji C-2 ni izneverila svojih navijačev, saj sta fanta v finalu delovala izjemno zanesljivo in skoraj brezhibno. Skoraj zato, ker bi lahko osvojila zlato kolajno, toda bila sta nenatančna, dve kazenski sekundi pa sta ju potisnili na drugo najvišjo stopničko. »Finalna vožnja je bila precej slabša od polfinalne. Že od samega začetka nama ni steklo tako, kot bi moralo, potem sva storila na 16. vratcih dotik, nato naju je pa na zadnjih protitočnih vratih odneslo in izgubila sva še nekaj časa. Vseeno sva zadovoljna, čeprav bi lahko tudi zmagala. Sedaj nama bo tudi lažje nastopiti na svetovnem prvenstvu v Španiji, saj sva glavni cilj sezone izpolnila,« je umirjeno razložil po koncu tekme Sašo Taljat, prikimal pa mu je tudi Luka Božič: »Glede na vse težave z začetka sezone, ki sva jih imela z zdravjem, je rezultat odličen. Takrat sva izgubila precej treninga in kazalo je že, da bo sezona bolj slaba.«

Neverjetno hiter je bil v finalu izjemno motivirani kajakaš Simon Artelj, ki je skupaj sestavil pravzaprav fenomenalno vožnjo, nato pa tik pred ciljem storil napako, ki ga je stala kolajne. Zaradi 50 kazenskih sekund je zato končal prav na repu finalistov, torej na 10. mestu. »Vsega je bilo konec v predzadnjih vratih, kombinacija 19. in 20. vrat. Pri prvih me je odneslo in izgubil  sem idealno linijo, zaradi česar sem se bal, da bom pri drugih storil dotik. Skušal sem vse skupaj popraviti in rešiti, kar se rešiti da, ampak nato se enostavno nisem mogel izogniti količku pravilno,« je žalosten, pa kljub temu nasmejan razložil Simon, ki ga bodo verjetno še nekaj časa tlačile more zaradi napake.

Pri kajakašicah je suvereno s polfinalom opravila Urša Kragelj, v finalu pa prikazala vrhunsko vožnjo, ki je imela samo eno napako, a je ta zadostovala, da je prikupna Novogoričanka ostala brez kolajne. »Velika škoda se mi zdi zaradi napake v 12. vratih, kjer sem tekmicam podarila okoli pet sekund. Po tekmi so mi namreč dejali, da je bila moja vožnja zares 'top'. Vseeno sem zadovoljna, kajti cel teden sem dobro veslala, pa tudi na tekmi so se mi posrečile vse vožnje. Saj prideš na tekmo tekmovat in osvajat kolajne, toda počutila sem se dobro, vse je 'klapalo' in že zaradi tega sem vesela,« je vedrega obraza povedala Kragljeva, ki je imela pred začetkom EP polne roke ne samo s treningi, temveč tudi s študijskimi obveznostmi.

Že videno pri Artlju in Kragljevi, pa se je zgodilo tudi kanuistu Anžetu Berčiču, ki je bil izjemno na progi, nato pa slabo odreagiral na storjeno napako, kar je na sicer drugače skoraj brezhibno vožnjo vrglo senco. »Nisem se mogel odločiti, kako bi reševal napako, kar se je odražalo na času, ki sem ga nekaj pustil že v zgornjem delu. Splošna ocena prvenstva je o.k. V kvalifikacijah sem odpeljal super, polfinale je bil slab, finalna vožnja pa je bila kar solidna, zato sem s svojimi predstavami zadovoljen,« je bil kratek Berčič, ki je bil po prečkanju ciljne črte nase besen kot ris.

Da je konkurenca na evropskem prvenstvu izjemno ostra, so se slovenski slalomisti na divjih vodah zavedali še preden so se podali na Slovaško, vseeno pa niso pričakovali, da bodo prav oni tisti, ki bodo izpadli iz bojev za najvišja mesta. Že v kvalifikacijah je izpadlo kar nekaj obetavnih tekmovalcev, ki so veljali za favorite, 'čistka' pa se je nadaljevala tudi kasneje v polfinalu. Na veliko začudenje je že v soboto v polfinalu obtičala svetovna mladinska prvakinja Eva Terčelj (11.), enako pa se je danes pripetilo tudi mladinskemu svetovnemu viceprvaku v kajaku Martinu Albrehtu. Da je bila mera polna, je iz nadaljnih bojev izpadel tudi kanuist Benjamin Savšek, ki je veljal za enega izmed najresnejših kandidatov za osvojitev naslova