Sep 2020

Prost dan na svetovnem prvenstvu v Ivrei

admin | Pet, 06.06.2008

Torino, 06. junija - Današnji dan je za naše reprezentante minil ne-tekmovalno. Nejc Žnidarčič ni hotel tvegati ponovitve poškodbe na tekmovanju, kjer niso imeli možnosti za najvišja mesta. Celotna ekipa je sklenila, da je bolje čas posvetiti treningu sprinta.

Tako se je naša reprezentaca že navsezgodaj, ko na progi ni bilo niti še reševalcev, podali na trening. Odločitev je bila dobra, saj se je potem izkazalo, da se je, ko so na progo prišli reševalci, vse vstavilo. Kasneje je bilo na dovoljenje za spust po progi potrebno čakati kar nekaj minut, saj tekmovalca niso spustili preden niso bil spet vsi reševalci na svojih mestih pripravljeni.

Naši so naredili nekaj voženj in vsi brez težav odveslali težko progo. Glede na izmerjene čase pa so vsi tudi precej hitri in z optimizmom čakamo jutrišnje preizkušnje v sprintu. Prvi tek se bo pričel ob 10.00 uri, drugi pa ob 14.00.

Potem smo si vzeli do popoldneva čas za ogled starega mestnega jedra. Za svetovno prvenstvo živi celo meto. Ni je izložbe, ki ne bi imela vsaj ene slike kajakašev ali kosa kajakaške opreme. Nekatere trgovine od male špecarije do trgovin najbolj znanih modnih znamk pa kar tekmujejo katera bo lepše in bolj kajakaško urejena. Celo mesto je okrašeno z zastavami in vse polno je plakatov, ki vabijo na prvenstvo.

V projekt svetovnega prvenstva je vpeto resnično celo mesto. Organizatorjem pomaga cel kup prostovoljcev, ki so jih dodelili tudi vsaki reprezentanci. Pri izvedbi tekmovanj pa sodelujejo vse službe od vojske, veteranskih organizacij, rdečega križa, civilne zaščite, policije in drugih, ki stojijo na vsakem koraku in sprašujejo če potrebuješ pomoč ali kakšno informacijo.

Popoldne smo si z zanimanjem ogledali moštvene vožnje klasičnega spusta. V kategoriji kajaka je bilo najbolj zanimivo, saj se je spopadlo kar nekaj reprezentanc. Slovenci pa smo imeli navkljub temu, da naša reprezentanca ni nastopila, kar dva predstavnika v drugih ekipah. Jaka Jazbec je tekmoval za Italijo in osvojili so nesrečno 4 mesto. Gerhard Schmid, včerajšnji bronasti kajakaš iz Avstrije, pa ima slovensko mamo, ki se piše Miklavec. Danes so žal zasedli šele 7 mesto. Zmagali so Čehi, ki so nemško ekipo prehiteli za 0,74 sekunde. Tretji so bili Francozi.

Iste tri ekipa se slavile tudi v 3xC-1, le da so zmagali Nemci, drugi so bili Čehi, ter pri kajakašicah, kjer so slavili Francozi. Na zmagovalni oder so se v C-2 prebili še Slovaki, ki so izpodrinili Čehe.

Jutri bo zagotovo drugače, saj je sprint bolj podoben slalomu in poleg tehničnega znanja in obvladovanja divje vode je nekaj odvisno tudi od sreče. Divja voda pa marsikaterega favorita pošteno prestraši. Tako smo danes videli kar nekaj neljubih prevračanj in plavanja po progi. Reševalci so imeli kar nekaj dela. So pa reševalci tu odlično organizirani in rdeči križ ima prav posebno enoto reševalcev iz rek, ki se je z znanjem danes zelo izkazala. Njim pomaga posebna enota za reševanje iz vode  Carabinijerjev, ki premorejo tudi gumenjake z močnimi motorji in podobno opremo. Še najbolj so bili v napoto reševalci v kajak čolnih, ki so bili tekmovalcem kar nekajkrat v napoto in so večkrat sami potrebovali reševalce.

Jakob Marušič

Več informacij: