Maj 2020

Prva tekma Nejcu prinesla prvo zlato

admin | Ned, 25.10.2009

Ljubljana - Predno sta se Nejc Žnidarčič in Jošt Zakrajšek, edina slovenska udeleženca šestih tekem za svetovni pokal v spustu v Tasmaniji, zagrizeno pognala na brzice reke Mersey, sta se nekoliko podružila z ostalimi kajakaši – udeležila sta se namreč otvoritve, ki je potekala v mestecu Deloraine.

Neuradni del se je, kot sta poročala, začel s piknikom, kjer so organizatorji tekmovalce pogostili z vsemi tradicionalnimi (tasmanskimi) dobrotami. Da je bilo doživetje zgovorno priča tudi komentar pripravljene hrane Jošta: »Mljask!« Uradni del je potekal v znamenju avstralske kulture – igranje z motivi vode, zemlje in ognja.

Čeprav sta prvi dve tekmi potekali v precej odročnih in težko (do same vode) dostopnih krajih, sredi džungle, so pa organizatorji odlično poskrbeli za promocijo spusta. Vsakodnevno so v časopisih objavljene fotografije (tudi iz treningov), različni intervjuji in članki, ki govorijo o kajaku in kanuju na (spustom) na divjih vodah. Da zanimanje za veslanje obstaja, pričajo tudi različne radijske postaje, na katerih sta Gnida in Bunka že nekajkrat zasledila pogovor v povezavi s tekmami svetovnega pokala v spustu. Najprej je bila na sporedu tekma v šprintu – paradni disciplini evropskega prvaka Nejca Žnidarčiča.

Vselej nasmejani in sproščeni Nejc Žnidarčič kar ni mogel dočakati začetka tekem: »Končno sem dočakal tekmo! Čakanje  je bilo kar dolgo, saj sva z Joštom v Tasmaniji že več kot teden dni. Očitno se je moje obrestovalo, saj sem danes po več kot letu dni zopet zmagal na tekmi za svetovni pokal. Vesel sem da sem uresničil svoje namere, saj sem že pred odhodom napovedal boj za sam vrh.«

Novogoričan, ki je letos v življenjski formi (pa šele dobro je dobil veselje za veslanje, saj se je podal tudi v mirne vode) se pred štartom ni kaj prida dobro počutil. »Počutil sem se zaspanega, saj večer prej nisem dobro spal. A je bil na srečo to samo občutek, saj sem se nato na vodi počutil odlično. Reka Mersey ni posebno zahtevna, toda nekaterim je vseeno pokazala zobe in jih ujel av svoje pasti. Sam nisem imel problemov in sem oba teka odpeljal vrhunsko in brez napak, temu primeren je bil tudi  rezultat,« je bil prešerno razpoložen po prvem nastopu Gnida, kot kličejo Žnidarčiča, saj je s tem število osvojenih kolajn s tekem svetovnega pokala zvišal na 6, skupno pa je to njegova tretja zlata.

Med kanuisti za šprint na štartu ni bilo prijavljenih veliko tekmovalcev, toda to še ne pomeni avtomatično odsotnost kakovosti. Na štartu so bili kar trije dobitniki kolajn z letošnjega evropskega prvenstva, ki je potekalo junija v Italiji. Jošt Zakrajšek se je tega dobro zavedal, vseeno pa računal na preboj med najboljše tri. Toda, stvari se niso iztekle po načrtih, saj je simpatični 26-letnik iz Trzina pristal na 'šele' četrtem mestu.

»Ne vem, kaj naj rečem. Sem razočaran, saj sem sem prišel zmagovati! Res je, da se sicer nisem počutil stooodstotno 'olimpik', pa vendar... Občutki na tekmi so bili dobri, toda bil sem prepočasen v prvem in drugem teku, posledično pa sem končal na 4. mestu. Veselim se že prve klasične tekme, ki sledi tej – po njej bom na novo poskušal vzpostaviti moje občutke. Mogoče potrebujem še nekaj trdnega nočnega spanca in počitka ali pa se moram samo drugače lotiti treningov tukaj. Bo že,« je kot navit pripovedoval Zakrajšek, ki bo skušal postaviti rezultat ob stran in se »...prepustiti toku reke in uživati.«

Eva Terčelj
Luka Božič