Okt 2020

Revija Kajak & kanu, številka 3, letnik 3, decembe

admin | Tor, 30.12.2008

SP 2010 zaradi znanih težav in zapletov z lastniki denacionaliziranega zemljišča tik ob Savi v Tacnu oziroma na Brodu sploh organizirati tam, ali pa morda na Soči v Solkanu je, kot kaže, odpravljena. Četudi je zdaj že dokončno jasno, da je ustrezna rešitev za tacenski klub in obenem tudi za ves slovenski kajakaški šport, tu mislim seveda predvsem slalomiste na divjih vodah, še zelo daleč, medtem ko druge možnosti ni.

Vodstvo Kajakaške zveze Slovenije je namreč zdaj mnenja, da se, vsaj kar zadeva svetovno prvenstvo 2010, potrebno vendarle povsem osredotočiti na organizacijo tega v Tacnu. Glede tega so zdaj skoraj vsi enotnega mnenja. Ideja o selitvi prvenstva v Solkan oziroma v tamkajšnji kajakaški center in na progo na Soči, je bila sicer logična in na prvi pogled izvedljiva, mogim se je zdela tudi privlačna, vendar pa glede organizacije in realizacije same tekme lahko tvegana. Tacen je, kakor koli obrnemo, najboljša rešitev, četudi se situacija v zvezi z njim ni premaknila z mrtve točke, njegov izgled in podoba pa tudi čez okroglo leto in pol - žal - ne bosta prav nič spremenjena. Nerealno je pričakovati, da se bo do prihodnjega poletja, ko bi morali pristopiti k konkretni posodobitvi ostarelega centra ob znameniti in karizmatični tacenski progi na Savi, kaj uredilo. Ne bo se. Takoj je potrebno pristopiti k dogovorom, kako se najbolje pripraviti na organizacijo svetovnega prvenstva, do katerega je le še okroglo leto in pol. Dela se moramo lotiti takoj. Z denacionalizacijskimi upravičenci, s katerimi sta država in mesto v zemljiškem sporu, se je čimprej potrebno dogovoriti za neko razumljivo in za obe strani sprejemljivo odškodnino za uporabo zemljišča v času prvenstva. Po tem pa - spet pritisniti na državo in mesto, se dogovoriti z njimi, da nam pomagajo s sredstvi za izplačilo te odškodnine. Skratka tudi mesto in država morata sprejeti neke obveznosti, to je konec koncev tudi njihova moralna obveza. Vse drugo je izguba časa, ta pa nas že krepko pritiska,« pravi Andrej Jelenc, direktor slovenskih kajakaških reprezentanc.

Mnenju Jelenca se pridružujem tudi sam, zlasti v tistem delu, ko govori o mestu in državi. Če že nekaj desetletij ta dva nista storila dobesedno ničesar, da bi problem Tacna v interesu športa dokončno rešili, bi bilo korektno in tudi pametno od njih, da zdaj to popravijo, če že do zdaj niso storili nič oziroma niso storili nič njihovi predhodniki in predhodnice, ki so bili na čelu mestne in državne oblasti. Upajmo, da se tega zavedajo tako župan Zoran Janković in njegovi sodelavci, prav tako pa tudi novi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič. Andrej Jelenc in sekretar KZS Jakob Marušič sta na nedavnem zasedanju mednarodne zveze (ICF) v Rimu, o tem, s kakšnimi težavami in problemi se srečujejo organizatorji svetovnega prvenstva 2010, obvestila tudi člane vodstva ICF. Povedala sta jim, da bo tekma na poligonu, ki ne bo bistveno spremenjen, nekoliko bo potrebno popraviti oziroma poglobiti le zadnji del proge, tam, kjer prehaja v strugo Save. Delegati ICF niso imeli pripomb in tako naj bi konec avgusta prihodnje leto tekma svetovne serije, ki bi bila obenem generalka za svetovno prvenstvo na istem prizorišču leta 2010.

Borut Perko

Revija Kajak & kanu, številka 3, letnik 3, december 2008 (5 MB)

Eva Terčelj
Luka Božič