Okt 2019

S priprav mirnovodašev: "Z nemškim sistemom in bal

admin | Pet, 20.02.2009

Novigrad – Slovenska reprezentanca v kajaku na mirnih vodah se trenutno nahaja na Hrvaškem, kjer so sredi priprav z novim nemškim trenerjem Ingolfom Beutlom. Ta je v reprezentanco s svojim načinom dela vnesel svež veter med trenerje in tekmovalce, prevetril je tudi treninge, ki so po besedah vseh izjemno zanimivi in zabavni. Da je kemija znotraj ekipe več kot očitna, pa pričajo tudi prvi vtisi tako kajakašev kot tudi tistih, ki budno bdijo nad njihovim treningom.

V Novigrad je kot prvi prispel tekmovalec Jernej Župančič Regent in v družbi mirnovodaša iz Švice najprej treniral dva dni sam. Dvojici se je nato pridružil trener Beutel, ostali pa so na priprave prispeli minuli petek. Sklop treningov bodo zaključili v nedeljo, 22. januarja.
»Tukaj bom vsega skupaj 14 dni. Vsak dan opravimo minimalno tri treninge, pravilo je prej štiri kot pa tri. Veliko smo na vodi, večinoma pa  poudarek na kontinuiranem veslanju. Skoraj vsak dan delamo z utežmi, tečemo, igramo nogomet... Temperature so kar o.k., nekaj malega je pihalo, ampak smo že navajeni, da ni prav toplo. Še vseeno so pogoji veliko boljši kot v Ljubljani ali na Mostu na Soči,« je z nekaj stavki opisal način dela najboljši slovenski mirnovodaš Jernej Župančič Regent, ki v čolnu ni sedel od nastopa na olimpijskih igrah v Pekingu.
»Občutki v čolnu še niso povsem pravi, saj sem začel trenirati januarja. Ravno zato sem z opravljenim in občutki v tem obdobju zadovoljen. Prvi mesec sem imel sicer manjšo krizo, ker je minilo od olimpijskih iger že kar nekaj časa, ampak gre,« je še dodal Jernej, ki pravi, da je vzdušje v ekipi po prihodu novega glavnega trenerja, Nemca Ingolfa Beutla, izjemno. »Zadnji dve leti sem po tekmah hodil sam in tam me je Ingolf opazil ter mi pomagal s kakšnim nasvetom. Konkretno mi je povedal kaj delam narobe, kaj bi lahko še izboljšal... Ni šlo zgolj za motiviranje in bodrenje, temveč za zares pametne in uporabne zadeve,« je pojasnil Župa, nato pa pojasnil, kako je prišlo do sodelovanja med Slovenci in Nemcem: »Pred tem je delal s švicarsko reprezentanco, vendar se nihče izmed njihovih tekmovalcev ni uvrstil olimpijado. Zaradi neuspeha nato država ni hotela financirati članske ekipe, temveč samo mladinsko in reprezentanco mlajših članov (U-23, op.a.). In tako smo se uspeli dogovoriti, da bo polovico časa delal z nami, drugo polovico pa s Švicarji.«

Beutel, ki prihaja iz Brandenburga ima kar nekaj trenerskih izkušenj, kar je dobrodošlo za celotno ekipo, ne le mladince. V Sloveniji se je Ingolf pred pripravami že mudil, saj je bil 10 dni na obisku pri Jerneju. »Januarja je bil pri meni in takrat sva se veliko pogovarjala ter razmišljala, kako zastaviti program. Ko smo prišli na priprave, je imel zvečer predavanja za trenerje in tekmovalce, odzivi pa so bili zelo pozitivni. Nemci imajo ustaljen in preverjen sistem dela, ki ne zataji, saj je testiran na precejšnji masi tekmovalcev. Ob prihodu je začel spraševati kaj in kako delamo, če se držimo metod, ki jih oni uporabljajo že dolga leta... bil je kar presenečen nad načinom našega funkcioniranja. Sedaj, ko je prišel on, pa sem prepričan, da bo vse skupaj še na višji ravni,« je nad pojavo in načinom razmišljanja Nemca navdušen Jernej Župančič-Regent.
Podobnega mnenja glede nove pridobitve slovenskih mirnovodašev je tudi trener Dejan Testen, ki pravi, da s komunikacijo ni težav (sporazumevajo se v angleškem jeziku). »Včasih imamo manjše težave s kakšnim strokovnim izrazom, ampak včasih je težko zadeve povedati že v materinim jeziku, kaj šele v tujem. Vseeno se vselej vse zmenimo,« je dodal Testen in opisal začetno zadrego reprezentance, ki pa je bila zgolj prehodnega značaja: »Sprva se nismo ujeli, ker je vsak klub prišel na priprave s svojo idejo, kar se programa dela tiče. Toda nato smo se le uskladili; klapa je 'poštekala' sistem dela in Ingolf je nato speljal program, ki si ga je zastavil, v procesu pa  prepričal še nas. Skozi teh 10 dni priprav nas je peljal zelo kvalitetno, treninge je 'doziral' na ravno pravšnji ravni in tekmovalci so vse skupaj zares