Jul 2019

S SP v Oetztalu so sezono zaključili tudi ekstremn

admin | Čet, 15.10.2009

Ljubljana - Rezultatsko izjemno uspešno tekmovalno sezono so z nastopom na neuradnem svetovnem prvenstvu na Tirolskem sklenili tudi slovenski ekstremni kajakaši. Slovenci s tega zelo prestižnega tekmovanja sicer niso prinesli nobene kolanje, vseeno pa z uvrstitvami niso razočarali.

Kljub temu vsi tekmovanja niso zapuščali najbolj zadovoljni. Predvsem nekatere novitete v letošnjem tekmovalnem sistemu so povzročale nemalo nejevolje med tekmovalci. Prva stvar, ki jih je razburila je, da so kvalifikacije za uvrstitev na finalno progo potekale na prelahki in ekstremnega imena nevredni slalom progi. Od 109 nastopajočih se je glavnega tekmovanja tako udeležilo le 48 najhitrejših. Vendar pa so to preiskušnjo naši kajakaši odlično prestali, saj se je naprej uvrstilo vseh 5 predstavnikov Slovenije. »Ideja kvalifikacij na tako mirni vodi se mi zdi nesprejemljiva in nefer do vseh izkušenih ekstremistov, ki na takšni progi izgubijo vso prednost pred telesno dobro pripravljenimi slabšimi kajakaši, ki jih lahko stanejo finala, a sami na finalni progi morda niti nimajo kaj iskati,« se je razburjal Janez Čižman, ki se je kot sedeminštirideseti le za las uvrstil v finale.

Kaj je Janez mislil s tem, da nekateri nimajo na finalni progi kaj iskati, postane jasno vsakemu, ki si od blizu ogleda rečni odsek »Wellerbrucke«  Oetztaler Acha, kjer je potekala tekma. 20 višinskih metrov, ki jih tekmovalci premagajo v komaj minuti, ne pusti ravnodušnih niti najbolj izkušenih kajakašev. »Proga je izjemno težko obvladljiva, vendar pa te vsaka najmanjša napaka lahko izloči iz boja za najboljša mesta,« je progo komentiral Andraž Krpič. Še posebej letos, saj so organizatorji spremenili tudi tekmovalni sistem finala. Tako so v četrtfinalu in polfinalu kajakaši nastopali v dvojicah v head-to-head sistemu. Najboljši iz kvalifikacij je tako štartal proti oseminštiridesetemu, drugi proti sedeminštiridesetemu, itn. Sistem, ki je povzročal dosti slabe volje med tekmovalci je bil v prvem krogu po volji  le dvema  Slovencema. Samo Andraž in Dejan Kralj sta se uspela prebiti v polfinale, kjer pa ju je že čakal nastop v novih parih. Dejan Kralj je suvereno premagal svojega sotekmovalca, med tem pa je Andraž sicer izgubil dvoboj proti olimpijskemu zmagovalcu, Nemcu Aleksandru Grimmu, vendar pa se je v finale vseeno uspel uvrstiti kot eden izmed treh »lucky looserjev«,  najhitrejših poražencev polfinalnih izločilnih bojev.

Kljub toliko vožnjam prej pa je bil finale povsem nova tekma. Vsak od petnajstih finalistov je štartal »iz nule,« ter si s svojo vožnjo skušal zagotoviti čim boljše končno mesto. Na koncu je to najbolje uspelo prav Aleksandu Grimmu, drugi je bil Novozelandec Mike Dawson, tretji pa Grimmov rojak Jakobus Stenglein. Nehvaležno 4. mesto je že drugo leto zapored pripadlo Dejanu Kralju, ki pa zaradi nenavadne oblike tekmovanja že razmišlja, da se ga tretje leto sploh ne bo več udeležil.  Andraž je po nekoliko slabšem finalnem nastopu pristal na 13. mestu, medtem ko so se ostali nastopajoči uvrstili na 28. (Andrej Bijuklič), 32. (Janez Čižman) in 35. mesto (Boštjan Marcina).

S temi rezultati sicer naši niso razočarali, vseeno pa se poraja vprašanje, kakšne rezultate bi bili sposobni doseči ob klasičnem tekmovalnem sistemu. Vsekakor je jasno, da je že v četrtfinalu izpadel marsikdo, ki bi glede na dosežen čas lahko segel precej višje.

Andrej, Dejan, Andraž in Janez pa se s takšnimi vprašanji ne obremenjujejo več, saj so z mislimi že na Novi Zelandiji, kamor se odpravljajo januarja. V trotedenski ekspediciji bodo skušali preveslati 14 rek, od tega bosta dva odseka preveslana prvič. Seveda če bo šlo vse po sreči, saj se pri ekstremnem kajaku lahko veliko stvari zalomi. Mi jim vsekakor želimo srečo, še posebno ob dejstvu, da načrtovana ekspedicija predstavlja nov mejnik slovenskega kajaka.