Jul 2020

Savšek in Terčeljeva najhitrejša v kvalifikacijah tekme v Solkanu

admin | Sob, 21.03.2015

S kvalifikacijami mednarodne slalomske tekme za točke ICF se je v Solkanu začela letošnja slalomska sezona. Na Soči je nastopilo več kot 250 čolnov, predstavili pa so se tekmovalci in tekmovalke iz dvanajstih držav. V nedeljske polfinalne boje ICF tekme se je uvrstilo 19 slovenskih čolnov. Med kajakaši je bil Peter Kauzer drugi, Benjamin Savšek je bil najhitrejši kanuist, med kajakašicami pa je bila najboljša Eva Terčelj.

Najbolj številčna je bila kategorija kajakašev, kjer se je na start podalo več kot 120 tekmovalcev. V kvalifikacijah se je na prvo mesto uvrstil Nemec Paul Boeckelmann, nekaj manj kot sekundo pa se je za njim uvrstil povratnik po težji poškodbi Peter Kauzer. Hrastničan je s progo opravil brez kazenskih sekund. »Po dolgem času sem končno nastopil na prvi uradni tekmi. Ko sem prišel v cilj, sem bil kar presenečen. Imel sem precej dober čas, čeprav sem to kvalifikacijsko vožnjo želel odpeljati brez velikih težav in se nisem preveč poganjal. Proga je bila namreč dolga, tudi vodostaj je bil nekoliko nižji, zato je voda počasnejša, pa se je potrebno bolj poganjati. Z današnjo vožnjo sem zadovoljen. Rezerve so še, ampak to hranim za jutri. Po poškodbi sem prebil led prve vožnje, tudi počutil sem se dobro. Komaj sem čakal, da grem na start. Jutri me čakata pomembna polfinale in finale. Cilj je uvrstitev v finale, potem pa bom videl, kako naprej. Želim si dveh dobrih voženj, brez napak. Sedaj sem videl, kje sem, imam pa še veliko rezerve,« je po uvodnem nastopu dejal Kauzer.

Prvo trojico je zaokrožil Italijan Andrea Romeo. Brez večjih težav so si nedeljski polfinale tekme za razvrstitev na lestvici ICF zagotovili tudi Martin Srabotnik s petim rezultatom, Martin Albreht z osmim in Vid Kuder Marušič z desetim časom kvalifikacij. Nekoliko presenetljivo je izpadel Simon Brus, ki je tako v prvi kot drugi vožnji naredil preveč napak.

V konkurenci kanuistk bomo v nedeljo videli obe slovenski predstavnici – Nino Bizjak in Aljo Kozorog. Najhitrejša je bila sicer Nemka Lena Stoecklin, druga je bila Avstrijka Nadine Weratschnig, tretja pa še ena Nemka Andrea Herzog.

Za najboljši rezultat med kanuisti je poskrbel svetovni podprvak Benjamin Savšek, ki je najbližjega zasledovalca Franza Antona iz Nemčije prehitel za neverjetnih 3,34 sekund. Na tretjem in četrtem mestu sta se zvrstila Jure Lenarčič in Anže Berčič, ki pa sta za Savškom zaostala za več kot štiri sekunde.

Anže Berčič, ki v letošnji sezoni sodeluje s Simonom Hočevarjem, je bil s prvo tekmovalno vožnjo v tem letu zadovoljen: »Kakšna linija je še malo 'zimska', malce visoka in še nisem povsem zanesljiv, ampak sem zadovoljen. Čoln se lepo premika, na treningih mi leti, sedaj pa bom videl, koliko časa bom potreboval, da bom znova postal suveren. Delam na tem, da bodo moje vožnje dobre, trudim se jih prenesti s treninga na tekmo. Za nedeljsko tekmo si želim ponoviti današnjo vožnjo. Veslati lepo, brez dotikov in velikih napak. Želim biti nekoliko bolj natančen.« V polfinale sta se prebila tudi Žiga Taljat, ki je bil 13., in Jakob Jeklin kot 14. Po napaki v prvi kvalifikacijski vožnji je v drugi moral znova nastopiti Blaž Cof, ki pa nato ni imel težav in ga bomo videli tudi v nedeljo.

Tako kot pri kanuistih je tudi v konkurenci kajakašic s solkansko progo najbolje opravila slovenska tekmovalka. To je uspelo Ljubljančanki Evi Terčelj, ki je sprva sicer prejela 50 kazenskih sekund, a so po ponovnem ogledu sodniških listov ugotovili, da napake ni bilo. Članica KKK Ljubljana, ki bo letos sodelovala z novim trenerjem – pred dnevi se je za sodelovanje dogovorila z Alešem Kudrom, je bila 85 stotink sekunde hitrejša od reprezentančne kolegice Urše Kragelj. Tretje mesto si je priveslala Nemka Ricarda Funk. Ajda Novak je bila peta, Neža Vrevc 14., Aja Kozorog 16. in Beti Medved 19. Vse Slovenke v razvrstitvi na lestvici ICF so se uvrstile v nadaljevanje tekmovanja.

Nov nastop čaka tudi mladi kanuistični dvojec Tine Kancler – Jakob Jež. Domačina iz solkanskega kluba sta bila tokrat edina slovenska predstavnika med dvojci, saj se Luka Božič na novo sezono trenutno pripravlja v francoskem Pauju, Sašo Taljat pa si je tekmovanje ogledal z brega. Tine Kancler in Jakob Jež sta s postavitvijo vrat opravila brez dotikov, kar ju je uvrstilo na šesto mesto. Najboljša sta bila nemška reprezentanta Franz Anton in Jan Benzien, druga sta bila Slovaka Gewissler in Skakala, tretja pa znova Nemca Schroeder in Bettge.

Poleg tekme za točke ICF v Solkanu tudi odprto tekmovanje

Tekmovanje v Solkanu je bilo nekoliko specifično, saj so bili tekmovalci razdeljeni v dve skupini. Nekateri so namreč nastopili na tekmi za točke ICF, drugi pa zaradi omejitve števila sodelujočih v konkurenci za razvrstitev na lestvici ICF v odpri kategoriji. Po novih slalomskih pravilih si določeno število tekmovalcev že na podlagi prve kvalifikacijske vožnje zagotovi napredovanje, neuvrščeni tekmovalci pa se za preostala prosta mesta pomerijo v drugi vožnji. Ker tokratni vikend šteje tudi kot izbirna tekma za sestavo mladinske ekipe in reprezentance mlajših članov, se je kar nekaj tekmovalcev, kljub predhodni kvalifikaciji v polfinale, na progo podalo še drugič. Na ta način so pridobili še drugi rezultat za kasnejšo selekcijo reprezentantov.

V odprti konkurenci kajakašev je bil najboljši Žan Jakše, Niko Testen je bil četrti, Tine Kancler šesti, s sedmim časom pa se je v prvo deseterico uvrstil še Val Manfreda Vidrih. V odprti kategoriji kanuistov je bil Marko Čivčija drugi, Klemen Vidmar, drugi Slovenec med deseterico, je zasedel sedmo mesto. Med kajakašicami se je v odprti kategoriji izmed Slovenk med deset najboljših uvrstila Eva Jeklin, ki je bila deveta.

Rezultati: http://www.canoeliveresults.com/event/2015/solkan-icf-world-ranking-race.php

Eva Terčelj
Luka Božič