Nov 2019

Savšek ugnal olimpijskega prvaka

admin | Pon, 17.05.2010

Kanuist Benjamin Savšek je z zmago na močni mednarodni tekmi za točke ICF poskrbel za slovensko slavje ob savskih brzicah, njegov uspeh pa je s tretjim mestom dopolnil Blaž Cof. Odlično se je odrezala tudi kajakašica Urša Kragelj, ki je bila druga. Po tretji izbirni tekmi je dokončno znana slovenska reprezentanca, ki bo nastopila na evropskem prvenstvu v Bratislavi in na tekmah svetovnega pokala, ki bodo na Češkem, v Španiji in v Nemčiji.

Najbolje so se na tekmi v Tacnu odrezali kanuisti, saj se jih je v veliki finale uvrstilo kar pet. Popolno slovensko zmagoslavje - Benjamin Savšek je namreč zmagal, Blaž Cof pa je bil tretji - je z drugim mestom preprečil le eden najboljših kanuistov vseh časov in dvakratni olimpijski zmagovalec Francoz Tony Estanguet. Blaž Cof je z nedeljskim nastopom navdušil, a za las ostal brez reprezentančnega mesta. Tega so si poleg Benjamina Savška in Anžeta Berčiča, ki sta si ga zagotovila že v soboto, priborili še izkušeni Simon Hočevar, Jure Lenarčič in Dejan Stevanovič. Slednja bosta slovenske barve zastopala na tekmah svetovnega pokala in tam poskušala doseči rezultat, ki bi jima omogočil nastop na svetovnem prvenstvu v Tacnu. Vsi trije so nastopili tudi v finalu mednarodne tekme. Lenarčič je bil peti, Hočevar mesto za njim in Stevanovič deseti. Zaradi napake v polfinalu je izven najboljše deseterice ostal Anže Berčič.

Edini slovenski predstavnik v finalu kajakašev je bil Peter Kauzer, ki pa tokrat ni prikazal vsega, kar zna. Že v zgornjem delu so mu sodniki prisodili dotik, nato pa se je v drugi polovici proge še prevrnil in sanje o vnovični vrhunski uvrstitvi so splavale po vodi. Na koncu je bil osmi. Zmagal je stari znanec tacenskih brzic Italijan Daniele Molmenti, pred Francozoma Etiennom Daillejem in Benjaminom Renio. S petnajstim mestom v polfinalu si je tretje reprezentančno mesto zagotovil Dejan Kralj, ki bo skupaj s Kauzerjem in Juretom Megličem (tokrat je tekmovanje zaključil na 28. mestu) nastopil na bližajočem se evropskem prvenstvu na Slovaškem. Četrto mesto in pravico nastopa na tekmah svetovnega pokala pa je pripadlo Kauzerjevemu klubskemu kolegu Janošu Peterelinu. »Ni me presenetilo, saj sem pozimi dobro treniral. V današnjih vožnjah bi mi sicer lahko šlo nekoliko bolje, ampak kar je bilo je bilo. Na tekmah svetovnega pokala bom poskušal čim bolje veslati in se uvrstiti na svetovno prvenstvo,« je na vprašanje o uvrstitvi v reprezentanco odgovoril Janoš Peterlin, ki je med drugim zaupal tudi recept za napredek v primerjavi s preteklimi sezonami: »Treningi so bili precej močnejši, pa tudi priprava na tekmo je bila bolj natančna. Bolj sem se začel osredotočati na kajak.«

Med dekleti je bila najboljša nosilka olimpijske kolajne iz Pekinga, Avstrijka Violeta Oblinger Peters, druga je bila Primorka Urša Kragelj, tretja pa Britanka Fiona Pennie. Tik pod stopničkami je tekmo končala Eva Terčelj, ki je v kvalifikacijah sicer nastopila tudi v konkurenci kanuistk, a se nato nastopu v polfinalu odpovedala. Po številnih težavah v finalni vožnji je bila tretja slovenska finalistka Nina Mozetič uvrščena na deseto mesto.

Tik pod stopničkami, na četrtem mestu, sta tekmovanje končala Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta v finalni vožnji nabrala kar osem kazenskih sekund. Primorca sta v zadnjem času zaradi šolskih obveznosti naredila le nekaj skupnih treningov, ob tem pa vrhunec forme planirata za september. »Nisva še v najboljši formi, tudi na evropskem prvenstvu še ne bova povsem sto odstotna,« je povedal Sašo Taljat in izpostavil, da bo morebitna uvrstitev med najboljših deset dvojcev Evrope povsem lep uvod v sezono. Luka Božič in Sašo Taljat bosta letos tekmovala tudi na svetovnem prvenstvu v spustu, zato bosta nastopila le na eni tekmi svetovnega pokala, ki bo v začetku julija v Augsburgu. Poleg Luke Božiča in Saša Taljat so v reprezentanco uvrščeni še Luka Slapšak in Urban Jarc ter Dejan Kralj in Simon Hočevar.

Direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc je bil z videnim zadovoljen: »Na tekmah so tekmovalci pokazali, da so dobro pripravljeni i